BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Онлайн предаване от поредицата „Четири истории и един музей“ за Деня на детето

Ямбол, 02.06.2020 г.

Вчера, 1 юни, онлайн предаването от поредицата „Четири истории и един музей“ на Регионален исторически музей-Ямбол, беше посветено на Деня на детето. То бе представено от Small Theatre Company . При премиерното излъчване във фейсбук страницата на музея децата отговаряха в чата на въпроси от историята на Ямбол, получаваха за това точки, а наградата за първите двама е присъствие на живо на спектакъла на „Палячи“ – огнено шоу, изиграно в Археологически резерват „Кабиле“. Малчуганите имаха възможност и да изработят с подръчни средства киномашина с рисувани кадри за града ни. До края на деня те трябваше да изпратят изработените киномашини и „филми“ на страницата на музея. Изтегленият участник получава същата награда – посещение на огненото шоу.

Въпросите, поставени на децата, бяха свързани с паметника на колоездача в градската градина; Каргонският мост – добре щеше да е да бяха уведомили софийския актьор, че мостът не се произнася с ударение върху “о“, което звучеше много чуждоземно; Безистена; с християнския празник „Свети Дух“, с който съвпада празника на Ямбол; малчуганите свързваха снимки на ямболски забележителност с техните названия. При изработката на рисунките върху мнимата кинолента децата се запознаха с първата детска книжка в България – „Гуслица“ от Васил Попович, който е с ямболски корени, излязла от печат през 1871 г. – музеят притежава нейно издание; със скулптура-шедьовър на праисторическа пластика, напомняща „Мислителя“ на Роден, но предхождаща го с 4 хил. години – също, намираща се в ямболския музей; с древния тракийски град Кабиле – единственият изцяло запазен и проучен древен тракийски град в България, един от 100-те национални туристически обекта и др.

Предишните две издания на „Четири истории и един музей“ бяха посветени съответно на настолните игри от миналото и на средновековните дрехи и обувки. Предаванията се излъчват премиерно в събота от 16 часа, могат да се задават въпроси през това време, а историте могат да се гледат и след това във фейсбук и на страницата на музея на интернет.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!