BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет „Тунджа“ одобри концепция за общи икономически и индустриални зони с общините Сливен и Ямбол

 

„Тунджа“, 26.08.2021 г.

С пълно единодушие Общински съвет „Тунджа“ одобри „Отворена концепция“ за развитието на община „Тунджа“ за периода 2021-2040 г. за създаване на обща Свободна икономическа зона и Свободна индустриална зона с община Сливен и община Ямбол.

Вносител на предложението към община „Тунджа“ е инж. Николай Георгиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – Ямбол, а самата концепция е разработена от проф. д-р Димитър Тадаръков, който я предоставя безвъзмездно на общините.

Пред общинските съветници инж. Георгиев представи потенциала на трите общини и мотивите на бизнеса за подобна инициатива. Според тях, за да върнат хората в двете области и да задържат младите с достойно заплащане, е необходима стратегия областите Ямбол и Сливен да се развиват икономически заедно.

„Бизнесът е готов да помага за реализацията на идеята, от държавата ще искаме да инвестира изграждането на бърз 4-лентов път между Сливен и Ямбол“, конкретизира Николай Георгиев. Потенциално летище Бършен може да бъде изградено като карго летище и да обслужва индустриалната зона на територията на трите общини.

Проф. Димитър Тадаръков заяви, че за първи път в България се планира създаване на Свободна икономическа зона и Свободна индустриална зона от три общини. Идеята е инвеститорите да се възползват от една страна от облекченията, които дава държавата по Закона за насърчаване на инвестициите, а отделно общините също да им дадат финансови облекчения, свързани с местните данъци и такси, които общинските съвети сами ще определят. Проф. Тадаръков представи своето виждане за финансови облекчения и ангажиментите по години, които биха могли да имат общините.

Досега такива концепции са одобрени в Благоевград, където общината е обявена за свободна икономическа зона и са обособени шест свободни индустриални зони, и в Тутракан.

Днес проф. Тадаръков представи концепцията си и пред Общински съвет – Ямбол, а през септември ще я представи на общинските съветници в Сливен.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!