BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Образи на българи от Бесарабия изгряха в Тенево

Тенево, 24.04.2021

Публика от поне три държави имаше на откриването на изложбата „Корен” на фотографката Михаела Аройо на 22-ри април в тунджанското село Тенево. Събитието, чиято физическа публика беше многобройна дори като за проява в Ямбол, бе излъчвано онлайн и следено от българи в Украйна и Молдова. В 50 фотографии авторката показва ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българското самосъзнание. Сред портретите Михаела представя и бита, всекидневието и празниците на региона в документалните си кадри.

Със стихотворението „Българи” на Ценка Илиева секретарят на читалище „Просвета” в Тенево, Нели Ройдева, започна откриването на събитието. Тя описа изложбата като „вълнуващо приключение на стотици километри отвъд Дунав,” в което авторката Михаела Аройо ни среща с „необикновените човешки пътища на нашите сънародници в Бесарабия”.

Младата варненска фотографка разказа за първия си контакт с бесарабски българи на фестивал в Молдова през 2019 година. Тази среща с хората, които живеят повече от две столетия далеч от нашата земя, но са запазили своите език, култура, обичаи и любов към България, я е амбицирала да работи по запечатване на техните образи и бит. Последвалите две фотографски пътувания из Украйна и Молдова са част от по-мащабен личен проект на Михаела Аройо за българските общности в чужбина.

Авторката обясни мотивацията си да покаже изложбата си „Корен” за първи път именно в село Тенево. В Украйна има село Ореховка, чиито жители са преселници от Тенево, пазят спомена за българските си корени и поддържат връзки. Също така, двете села са с едно и също старо име – Пандъклий, все още използвано за назоваването им.

 

Кметът на община “Тунджа”, Георги Георгиев, сподели как изложбата на Михаела Аройо го е изненадала приятно, когато научил за нея, и как тя се вписва „изключително цветно” в двата празника – на община “Тунджа” и Денят на Земята. Той благодари на авторката, че решила „точно тук да експонира тази изложба, точно на този ден, точно в село Тенево, за да направи нашия празник още по-красив”.

„Темата за бесарабските българи е голяма тема за нас”, каза г-н Георгиев, чиято община “Тунджа” е побратимена с Болград, Украйна. От десетките си посещения в района на Болград  той се е убедил, че „тези хора са може би по-големи българи от нас”. „И сега, чрез обектива на Михаела си припомням прекрасните впечатления от тези гостувания, от тези наши българи, съхранили през вековете в най-автентичния си вид българските традиции и обичаи, дух, родолюбие, патриотизъм – всичко онова, за което ние тук повече избиваме на лозунги, отколкото в същността му,” призна Георги Георгиев.

„България е навсякъде, където има поне един българин,” каза кметът на община “Тунджа”, и се обърна към Михаела Аройо – „твоят принос в тази тема, сигурен съм, е огромен”. С него на изложбата гостуваха и председателят на Общинския съвет Нели Славова, новите зам.-кмет Димитър Димитров и секретар на общината Галина Иванова. На откриването присъстваше и кметът на Тенево Димитър Комитов.

Янка Лилова, бивш кмет на село Генерал Инзово, която от години работи за заздравяване на връзките между българските села и тези в Бесарабия, също уважи откриването на изложбата. Сред гостите бяха и представители на читалището в съседното село Маломир. Част от теневския пенсионерски клуб, както и други жители на селото посетиха изложбата. На събитието бяха и фотографи от Ямбол и приятели на авторката.

Стотици души от България, Украйна и Молдова са наблюдавали откриването на живо през Фейсбук, а два дена по-късно записът е преглеждан 3000 пъти. Репортаж за събитието бе излъчено и по молдовската телевизия NTS. На кадрите във Фейсбук българите от Бесарабия разпознаха свои роднини и споделиха за пролети сълзи от осъществения мост. По-рано през деня Михаела Аройо представи „Корен” специално за децата от ОбУ “Васил Левски”, село Тенево.

Като „едни много чисти, светли хора, които са пример за нас какво е българинът всъщност” описа бесарабските българи етнографът Мария Николчовска. С достолепието на възрастта си и впечатляващо бодрия си дух тя призова: Трябва да се учим от тези хора на човечност, на доброта, на отношение към децата и труда, към възрастните, на отношение към България. Г-жа Николчовска разказа ярките си впечатления от експедицията на Етнографския институт към БАН, в която научни сътрудници проучвали бита на бесарабските българи.

Бившата уредничка на Историческия музей в Кърджали завърши спонтанното си слово с това, че „ние сме богати, защото имаме още една България там. Защото имаме още много Българии по света”.

Изложбата „Корен” е осъществена с подкрепата на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата. Тя може да бъде разгледана до 7-и май всеки делничен ден от 9 до 15 ч. в читалище „Просвета”.

Снимки и текст: Денислав Стойчев

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!