BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новите технологии подобряват живота на пациентите с диабет

Новите технологии могат да променят и подобряват живота на стотици пациенти с диабет в България. На българския пазар вече може да бъде намерена иновативната система Dexcom One, чрез която хората на инсулинова терапия имат възможност да проследяват стойностите на глюкозата си, без да е необходимо да взимат кръв от пръста, както ставаше досега.

Устройството помага на пациентите да контролират диабета си, като проследява данните за нивата на глюкозата непрекъснато, в реално време. Това става с помощта на малък сензор, поставен подкожно, и предавател, който изпраща получените данни чрез връзка с Bluetooth към съвместим мобилен телефон. Само с един поглед върху телефона човек проследява показанията на глюкозата и научава как се променят. Когато стойностите на кръвната захар се повишат или спаднат спрямо установените високи и ниски стойности на глюкозата за дадения пациент, системата може да алармира и да изпраща известия. Хората сами могат да преценят как да настроят звука и вибрацията на сигнала, така че по всяко едно време да знаят дали нивата на глюкозата им се качват или смъкват рязко и впоследствие да вземат решение за дозиране на инсулина. По този начин, благодарение на алармите, те могат да избегнат потенциално опасни състояния на хипогликемия и хепергликемия.

Полезно за възрастни и за деца

Устройството предлага удобен и лесен начин за проследяване и контрола на диабета, тъй като специално разработеното приложение Dexcom One предоставя и съхранява отчети с показанията за глюкозата. Пациентите могат да видят обобщени резултати за период по избор: 3, 7, 14, 30 или 90 дни. Приложението дава статистика, тенденции и насоки в нивата на глюкозата, като по този начин пациентите са информирани за състоянието си, включително и за колебанията в нивата на глюкозата. Непрекъснатото проследяване на глюкозата е от особено значение както за възрастните, така и за децата с диабет. С помощта на устройствата родителите могат да наблюдават състоянието на малчуганите в реално време и в случай на нужда да предприемат действия по предотвратяване на хипергликемия или хипогликемии.

Стандарт за добра грижа

Все по-широкото използване на устройствата за проследяване на глюкозата се приема като добър стандарт за грижа за диабета и от страна на лекарите. Големият обем от данни и възможностите да се видят гликемичните промени са от помощ както за пациентите, така и за лекуващите ги специалисти. По този начин могат да се избегнат тежки хипогликемии и да се променят дозите на терапиите, така че да отговорят на индивидуалните промени на всеки. „По-добрият контрол на диабета удължава живота на пациентите. С помощта на устройствата за проследяване на глюкозата хората могат да правят измервания непрекъснато и да следят за опасно високите или ниски нива и да вземат мерки за лечение. Традиционното взимане на кръв от пръста, което много пациенти използват, не винаги е достатъчно за контрол на диабета, понеже не отчита честите промени на глюкозата, хипогликемиите и хипергликемиите. Това е и една от причините голяма част от пациентите с диабет да не постигат този добър контрол над диабета въпреки медикаментите, които използват“, споделя д-р Сава Петров, лекар ендокринолог към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, главен асистент към Медицински университет-Пловдив.

От 1999 г. насам Dexcom Inc. дава възможност на хората да поемат контрола над диабета чрез иновативни системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM). С централен офис в Сан Диего, Калифорния, и офиси в цяла Европа компанията се превърна в лидер в технологиите за контролиране на диабета. Като се вслушва в нуждите на потребители, медицински специалисти и доставчици, Dexcom опростява и подобрява методите за контрол на диабета по целия свят.

Dexcom популяризира Dexcom ONE в България в партньорство със „Софарма трейдинг”, eдна от най-големите български компании и лидер в предоставянето на цялостни решения в сектора на грижата за здравето в България и Сърбия.

Ако предупрежденията и стойностите на глюкозата от Dexcom ONE не съвпадат със симптомите или очакванията Ви, използвайте глюкомер, за да вземате решения относно лечението на диабета.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!