BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Съединението община „Тунджа“ събра на една сцена български и бесарабски изпълнители

 

„Тунджа“, 07.09.2021 г.

На големия български празник – Съединението, община „Тунджа“ отново организира фолклорния концерт „Всички българи заедно“ в с. Победа, но тази година той прерасна и във финал на „Поход на единението българско“ и събра на една сцена български и бесарабски фолклорни изпълнители.

 

Честването на националния празник започна в центъра на селото с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните победенци. Зам.-кметовете на общината Татяна Стоева и Светла Стоянова, кметът на селото Димка Панева, областният управител Георги Чалъков и неговият заместник Драгомир Димитров отдадоха почит пред паметта на загиналите за България.

Празникът продължи с фолклорния концерт „Всички българи заедно“, организиран от Асоциация Обмен – България – Франция, община „Тунджа“ и Българска академия на науките и изкуствата.

„В Деня на Съединението тунджанци можем да бъдем горди от уникалната общност, която изградихме през годините. Ние доказахме нейната сила в редица благородни каузи и прояви, съхраняващи българските традиции. Преодоляхме много предизвикателства и вярваме, че ще се справим, каквото и да предстои, защото сме сплотени. Защото сме научили уроците на Съединението и сме ги превърнали в наше ръководно начало!“, каза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът на община „Тунджа“ Татяна Стоева.

„Аз съм много горд, че вие идвате да почетете този празник, той се провежда тук, защото имам възможност да създам обстановка, но цялата заслуга е ваша и на община „Тунджа“, с която се борим за една и съща кауза – България“, каза развълнуван Христо Костов, който живее и работи във Франция, но се завръща в Победа заради този празник.

В празника се включиха Фолклорните певчески групи от с. Победа, от НЧ „Мисъл – 1931“ с. Овчи кладенец, от  Пенсионерски клуб „Надежда“ с. Гълъбинци, Женска певческа група „Росна китка“ и Детска фолклорна група за народни хора при НЧ „Джон Атанасов- 1928“ с. Бояджик, Певческа група за автентичен фолклор при НЧ „Добри Керанов“ с. Стара река и Детски танцов ансамбъл „Пъргавелче“ гр. Шумен.

С индивидуални изпълнения се представиха Радка Иванова и Наталия Георгиева от Победа, Георги Георгиев от Овчи кладенец и Веселина Михайлова от Гълъбинци.

В празника „Всички българи заедно“ се включиха и изпълнители от „Поход на единението българско“, организиран от Български арт и фолклорен център „Нестия“ и посветен на Съединението. Той се реализира за първи път с идеята да обедини на една сцена българи от диаспорите и от страната. В Победа се изявиха младата певица Георгия Райкова, солистката на „Трамвай №5“ Джина Иванова, която представи новия си фолклорен албум, и бесарабски българи от Украйна.

На сцената прозвучаха уникалните изпълнения на Народен вокален ансамбъл „Флоаре ед мелин“ с. Лиманское, Народен вокален ансамбъл „Калина“, Народен вокален ансамбъл „Церенкуда“, и Народен вокален ансамбъл „Роден край“, които са към Областния център за национални култури и развитие гр. Рени – Украйна.

Финалът на празника постави фолклорен ансамбъл от гр. Своге, а концертът „Всички българи заедно“ тази година успя в най-пълна степен да постигне целта си със силата на изкуството и фолклора да обедини българи от страната и от чужбина.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!