BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Симеоновден в Ямбол празнуват 382 души

 

Ямбол, 01.09.2021 г.

На 1 септември Българската православна църква почита паметта на Преп. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. На днешния ден се поставя началото на църковната Нова година.

В българския обреден календар празникът е известен като „Симеон Орач“, „Симеон Сърп“, „Симеон Брульо“, „Стар Симеон“, възприеман и като земеделската Нова година, защото отбелязва началото на есенните оран и сеитба.

Според житието му Симеон Стълпник е роден през 357 година в Мала Азия в бедно семейство на благочестиви християни. На 18-годишна възраст той постъпва в манастир и не след дълго се усамотява в труднодостъпна пещера. Живеещ самотно като пустинник, той се отдал изцяло на пост и молитва. Благ и смирен, Симеон искал напълно да се отдели от човешката суета и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха ѝ в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст.

Народната традиция повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекета от дома.

В Ямбол днес празнуват 382 именици. Най-многобройни са мъжете с името Симеон – 224, а след тях се нареждат жените с името Симона – 137. Останалите празнуващи са: Симон – 9, Марта – 7, Симеона – 2, Симо – 1, Сима – 1, Мона – 1.

Честит празник! Носете със здраве и усмивка името си!

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!