BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музеят на бойната слава в Ямбол ще се сдобие с ремонтирано германско щурмово оръдие, има възможност да обогати фонда си с действаща военна техника

 

Ямбол, 05.11.2021 г.

Общинският Музей на бойната слава в Ямбол предостави за реставрация и оценка на годността скоростна кутия на германско щурмово оръдие от Втората световна война Jagdpanzer L/48 на фирма „Еко Био Енерджи“ ЕООД в София за срок от шест месеца. Нейният собственик Красимир Арсов е предложил услугите си на директора на музея Георги Вардаров.

Целта е щурмовото оръдие да бъде приведено в готовност за участие във военни паради, бойни възстановки, организация на събития в музея, снимки на реклами, музикални клипове, филми и др.

„Еко Био Енерджи” ЕООД е създадена през 2004 година с цел закупуване на излишна военна техника от Българската армия и други чуждестранни продавачи за попълване на колекцията, както и за отдаване под наем на военна техника за заснемане на филмови продукции, дружеството притежава всички необходими лицензи и разрешения за търговия с оръжие както в Република България, така и в чужбина. Към настоящия момент фирмата притежава около 200 броя различни бивши военни средства: бронирани превозни средства, оръдия, камиони, леки превозни средства и др., изложени в стопанисвания от фирмата Български военен и технически музей в София. Внимание заслужават няколко много добре реставрирани военни автомобила от неговия фонд, в това число всъдеход ЛуАЗ 967 ТПК от 1975 година, БТР-40 от 1950 година, камион Mercedes-Benz L3750 от 1937 година и др.

Предстои гласуване на сесия на Общински съвет – Ямбол на предложение за обмяна на военна техника между Музея на бойната слава и Българския военен и технически музей.

В бившите Пионерни казарми в Ямбол, където се помещава Музеят на бойната слава, има голямо количество корпуси от германски танкове и самоходни оръдия, подарени на Община Ямбол от Министерство на отбраната. Те са заведени като движими културни ценности от обменния фонд на музея. Интерес към тези корпуси проявява Българският военен и технически музей.

Предложението на Красимир Арсов е Музеят на бойната слава да предостави корпуси от германски танк Panzer 4 и немско щурмово оръдие Stug 3 и да получи напълно реставрирани и приведени в движение движими културни ценности от обменния фонд на Българския военен и технически музей – София: съветски танк Т-34-85, произведен през 1944 година; танк Т-55 А; танк Т-62; самоходна артилерийска установка САУ-100; ЗИЛ-135, ТЗМ от комплекса 9К52 Луна; влекач ЗИЛ-157 с ремарке, ТЗМ от комплекса С75 Двина; товарен автомобил Opel Blitz; товарен автомобил Renault.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!