BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лятна АНТИСПИН кампания 2021 г.

 

Ямбол, 17.08.2021 г.

Предоставянето на услуги за превенция, тестване, лечение и грижа за ХИВ в условията на COVID-19 продължава да бъде сериозно предизвикателство за здравните системи. Световната здравна организация oтправи предупреждение, че всяко забавяне на услугите излага допълнително уязвимите групи от населението на риск от заразяване с ХИВ. Здравните специалисти и представители на общността по целия свят правят всичко възможно, за да поддържат тези услуги живи, прилагайки иновативни начини за продължаване на грижите в условията на COVID-19.

В тази връзка, в национален мащаб, от Министерството на здравеопазването се организира кратка лятна АНТИСПИН кампания в периода 16.08. – 20.08.2021 г.

През  този период ще работят кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Хасково, при спазване на въведените със заповеди на Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки за COVID-19.

Кабинетите  предлагат консултации по проблемите на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции и изследване за ХИВ с бързи тестове.

Младежката организация на БЧК е партньор на Министерството на здравеопазването в реализацията на Националната АНТИСПИН кампания от началото на 90-те години, като са осъществявани множество и разнообразни инициативи. Целта е да се насочи общественото внимание и повишаване информираността на младите хора и хората в риск, относно начините на предаване и предпазване  от инфекцията от една страна, а от друга,  да бъдат мотивирани  да пазят собственото си здраве и това на партньорите си.

В условията на пандемия и повишен риск от заразяване с COVID – 19, всички дейности, осъществявани от Ямболската червенокръстка  организация са съобразени с въведените противоепидемични мерки.

В тази връзка и за да се гарантира в максимална степен безопасността на гражданите, Лятна АНТИСПИН кампания 2021 г. ще  се проведе в електронна среда. Всеки ден до 20 август 2021г. ще предоставяме ценна информация за важността от безопасно сексуално общуване и превенция на рисковото сексуално поведения.

Използваме повода да информираме и да напомним, че БЧК е предоставила възможност за провеждане на он-лайн обучения и курсове по темите „Превенция на ХИВ/СПИН“, „Превенция на сексуално-рисково поведение“, „Умения за живот“, „Основен курс по първа долекарска помощ за всички“ и други, в електронната платформа на организацията на адрес:

https://e-training.redcross.bg/

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!