BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коневец загуби най-стария от трите вековни дъба

 

„Тунджа“, 01.09.2021 г.

Тунджанското село Коневец остана без най-стария от трите вековни дъба, след като мълния го разцепи на две. В момента тече процедура по заличаването му от регистъра на вековните дървета.

При среднощна буря преди повече от месец страшен тътен разтресъл селото и на сутринта всички с ужас видели, че най-високият и най-старият от трите вековни дъба е унищожен, защото е разцепен на две от мълния, разказва кметският наместник Йовка Желева.

Дървото е от вида обикновен летен дъб, реалната му възраст е 380 години, високо е 25 метра, периметърът му е 5,7 метра, в регистъра не са посочени данни за диаметър.

Преди 50 години трите вековни дъба в Коневец са вписани официално в регистъра на вековните дървета, като заповедта е обнародвана през август 1961 г. в Държавен вестник.

От община „Тунджа“ са започнали процедура за заличаването на унищожения дъб от регистъра на вековните дървета, който се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда.

Необходимо е да бъде издадена заповед, която отново трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Останалите два вековни дъба в Коневец не са засегнати от бурята. Единият от тях е на 360 години, висок е 20 метра, периметърът му е 5,7 метра, другият е на 340 години, с височина 18 метра и периметър 3,8 метра.

На територията на община „Тунджа“ досега имаше 9 вековни дървета, вписани в регистъра – 5 обикновени летни дъба в землището на Каравелово, 3 в Коневец и една вековна черница в землището на Скалица.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!