BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коледни събития в Ямбол

Община Ямбол, културните институти и читалищата подготвиха коледни събития – концерти, театрални представления, изложба, съобразени с условията, в които живеем. Изкуството прави ежедневието ни по-красиво, особено в навечерието на коледните и новогодишни празници.

Днес от 17:30 часа в Художествена галерия „Кирил Кръстев“ ще бъде открита „Коледна изложба“ – традиционна изложба на ямболските художници, в която се включват и творци от Елхово.

Експозицията е организирана от Представителството на СБХ в Ямбол и представя живопис, керамика, колаж, скулптура, батик, акварел.

В изложбата участват както утвърдени имена като Коста Стоянов, Цветан Казанджиев, Стефан Качаков, Румен Малчев, така и млади творци – Виолета Гицова, Кольо Костов, Маргарита Христова и др.

Коледен концерт ще поднесе на жителите и гостите на Ямбол Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие 1862“ на 17 декември, петък, в 11:00 часа. Под диригентството на маестро Васил Шейтанов музикантите ще изпълнят популярни произведения и обичани коледни мелодии. Концертът ще се състои на открито – пред сградата на читалището.

На 18 и 19 декември, събота и неделя, Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“– Ямбол ще зарадва малки и големи деца с „Коледно веселие“ от Ангел Попов – спектакъл за празнични чудеса и за даровете на Дядо Коледа. И в двата почивни дни представленията започват в 11:00 часа.

От 17:30 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще се състои коледен концерт на на Дамски хор „Проф. Георги Димитров“ с диригент Весела Пастърмаджиева, в който ще участва и квартет „Дианополис“. Солист ще бъде Теодора Лавдинова – Димова, съпровод на орган и пиано – Радосвета Хъркова.

В музикалната програма ще бъдат включени коледни песни от Европа – Adeste Fideles, Ave Maria, Tomorrow Shall Be My Dancing Day, както и Missa brevis от Лео Делиб за женски хор, солист, струнен квартет и орган.

През изминалите дни в Ямбол се състояха няколко концерта и театрален спектакъл. В зала „Проф. Иван Попов“ на НТС – Ямбол се състоя концерт на класа по пиано на Радосвета Хъркова, организиран от Народно читалище „Тракийска лира – 2012“. Изявиха се единадесет деца от втори до дванадесети клас. В програмата прозвучаха прочути клавирни произведения: „Турски марш“ от Волфганг Амадеус Моцарт, „Менует“ от Йохан Себастиан Бах, „Тиха нощ, свята нощ“ от Франц Грубер, „Звънят звънчета“ (Jingle Bells) и др.

В същата зала пяха и малките хористи от Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ пяха детски коледни песни от България. В края на концерта те бяха изненадани с подаръци.

С празнична изненада бяха зарадвани и малките музиканти от Музикална къща „Мюзик Инсайд“. При влизането си в зала „Съвременност“ на Културно – информационен център „Безистен“ те бяха посрещнати от Дядо Коледа, който ги зарадва с подаръци.

Децата, които са на възраст от пет до шестнадесет години, изсвириха популярни клавирни произведения – Für Elise от Лудвиг ван Бетховен, „Фантазия ре минор“ от Моцарт, „Полонез“ и „Менует“ от Йохан Себастиан Бах и др.

Драматичен театър „Невена Коканова“ също представи своя продукция. Ямболските актьори играха в спектакъла „Чудо“ от Иван Радоев, който е много подходящ за Коледа, третиращ темата за вярата, надеждата и любовта, приемането на другия, различния.

Всички събития се посещават от публика със „зелен сертификат“ и се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!