BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Ямбол дари 20 000 лева за възстановяване и почистване на фасадата на Минералната баня

Ямбол, 17.11.2022 г.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански дари 20 000 лева, които ще бъдат разходвани за възстановяване на фасадата на Минералната баня в града. Чрез дарението фасадата, която не е ремонтирана от десетилетия и е в лошо състояние, ще придобие по-добър облик.

Желанието на Община Ямбол е в част от бившата Минерална баня да бъдат подредени експонатите от Музея за историята на медицината в Ямболския край, който в момента се намира в Диагностично-консултативен център 1 – Ямбол и е трудно достъпен за граждани.

Музеят разполага с повече от 3 800 експоната, медицинска литература и  интересни пособия. В България има само три подобни сбирки. Едната е в Ямбол, а другите две – в Плевен и Варна, но ямболската колекция е най – богата. Градът дължи идеята за този прекрасен музей на Стефана Алексиева (23.11. 1921 – 14.11.2004 г.), която през годините с обич е събирала всеки един от експонатите.

За да бъдат довършени всички предвидени дейности в Минералната баня, са необходими допълнителни материали и средства. Към момента вече има заявено желание за предоставяне на финансова помощ и труд от страна на няколко ямболски фирми и физически лица. Всеки, който има желание, има възможност да помогне на каузата – повече информация може да бъде получена на телефон 0897 826 370.

Припомняме, че миналата година, отново благодарение на дарения, беше ремонтирана и ротондата, след като беше затворена 15 години. Днес тя се използва от гражданите и гостите на Ямбол, а вътре е монтирана и инсталация за охлаждане и газиране на вода.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!