BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво е бъдещето на авиобаза „Безмер“?

Ямбол, 16.10.2021 г.

Денят на българската авиация и на Военно-въздушните сили е най-подходящ, за да оповестим какво казаха по време на 70 годишнината на авиобаза „Безмер“ за нейното бъдеще.

Според полк. Милен Димитров, командир на авиобазата, след ремонта на 8 самолета Су-25 в авиационния завод на град Барановичи – Република Беларус ресурсът им е увеличен до 2029 г. Надеждата на състава на авиобазата е да бъдат сключени договори за ремонт на още самолети. Вече е започнал курс за приучване на петима пилоти на самолета, други петима трупат опит на учебните самолети и ще започнат приучване през следващата година. Продължава и осъвременяването на инфраструктурата на летището. „Всичко това доказва, че Авиобаза „Безмер“ е необходима и ценна за българските ВВС и Българската армия“, каза още той.

Генерал – лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната каза:

„Вие имате основание да погледнете напред в и следващите 70 години, защото базата освен модернизирана авиационна техника има и ремонтирани съоръжения, летателно поле, полоса. Тя е в плановете за инфраструктурна модернизация с цел постигане изискванията за база за предно разполагане на бъдещия боен самолет F-16. Освен това базата е предвидена и за модернизиране с безпилотни летателни апарати без системи, които ще дадат в технологично отношение ръст и високо ниво на подготовка на състава. Освен това те ще осигурят и бъдещето, за което говоря“.

Командирът на ВВС ген.-майор Димитър Попов припомни, че от началото на декември Базата за предно разполагане Безмер ще бъде преименувана като 22-ра авиационна база.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!