BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете обсъждаха на Областната епизоотична комисия

Ямбол, 27.04.2021 г.

На провелото се заседание на Областна епизоотична комисия обект на обсъждане бяха две теми – възникнали случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Хасково и мерки за неразпространяване заболяването африканска чума по свинете. И по отношение на двете заболявания в страната и на територията на област Ямбол има взети засилени превантивни мерки. Според ветеринарните власти от Областна дирекция безопасност на храните на територията на област Ямбол към момента няма случаи на  болестта Инфлуенца по птиците и мерките се запазват, за да не се допусне навлизане на заболяването на наша територия.

За повишено внимание на фермерите и специалистите ветеринари призова д-р Добромир Димитров, директор на ОДБХ – Ямбол, за да бъдат опазени индустриалните птицеферми. На територията на област Ямбол се отглеждат между 1 милион и 1,5 милиона птици и навлизането на инфлуенца по птиците би довела до големи икономически загуби. Затова въведените от БАБХ и ОДБХ епизоотични мерки се запазват. В това число забраната за отглеждането на домашни птици от всички видове на открито, както и пазарите и изложби за птици. Специалистите напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина и е изключително важно стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

Добрата новина за областта, по отношение на африканската чума по свинете, е че вече повече от два месеца няма регистриран случай на заболяло диво прасе на наша територия. И по отношение на това заболяване целта на властите е да се запази секторът. А на територията на област Ямбол свиневъдството е добре развито в 6 индустриални ферми, където се отглеждат 42 хил. прасета. Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но също води до икономически щети. Към момента за ветеринарните власти е от голяма важност и заболяването да не се разпространява сред домашните прасета. За целта от ОДБХ призовава хората, които отглеждат животни да регистрират домашните си ферми. За да се случи успешно процесът на регистрация трябва в процеса да се включат и кметовете и кметските наместници по места, това каза заместник областният управител Волен Дичев и информира още, че именно тази тема ще е водеща на предстоящите заседания на Общинските епизоотични комисии.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!