BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Изправи се! Мутри вън“ постави рекорд за спечелен мандат с най-малко гласове в Ямболски избирателен район

Ямбол, 9.04.2021

Четири партии в Ямболски избирателен район взимат по един мандат, гласи решението на Централната избирателна комисия. Това са „БСП за България“, „ГЕРБ – СДС“, „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“. На този етап със сигурност народни представители от Ямболска област са Кристиан Вигенин, д-р Димитър Рунков и Станчо Ставрев, но не е ясно откъде ще предпочете да бъде народен представител Ивайло Вълчев, защото е избарн от два избирателни района – Ямбол и Бургас.

Тези избори отново потвърдиха колко несправедливо е разпределението на мандатите чрез метода на Хеър – Ниймайер и Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избори за народни представители, която е част от Изборния кодекс.

„Изправи се! Мутри вън“ постави рекорд за спечелен мандат с най-малко гласове в Ямболски избирателен район. За коалицията в Ямболско са гласували само 2879 избиратели, но взимат мандат. Досега само ДПС са печелили мандат в Ямболски избирателен район с най-малко гласове – през 2014 г. Илия Илиев стана ямболски депутат от ДПС с 3723 гласа, но „Изправи се! Мутри вън!“ „подобриха“ този рекорд.

За сравнение останалите партии, които влизат в парламента, в Ямболска област получават значително повече гласове, но също са с по един мандат – „БСП за България“ – 13 091 гласа, ГЕРБ – СДС – 11 703, „Има такъв народ“ – 8988.

Пример за несправедливостта на системата е и ситуацията в Бургаски избирателен район. Там по два мандата получават „БСП за България“ с 24 555 гласа, ДПС с 22 082 гласа и „Изправи се! Мутри вън“, които имат само 10 115 гласа.

Пренареждане на листи с преференции в Ямболски избирателен район не може да стане, защото на практика влизат само водачите, а към техните лични преференции се добавят и броя на бюлетините, подадени за партията или коалицията без преференции.

И все пак с най-много преференции сред водачите в Ямболски избирателен район е Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ – той е получил 1738 преференции, след него е д-р Димитър Рунков, който е получил 1412 преференции, трети е Кристиан Вигенин с 1042 преференции, последен е Станчо Ставрев с 550 преференции.

Безспорен победител в преференциалната борба в Ямболски избирателен район е Нина Терзиева от листата на „БСП за България“ – тя печели 2002 преференции, но коалицията не взима втори мандат и това не й позволява да стане народен представител, защото водачът на листата Кристиан Вигенин има общо 7057 гласа.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!