BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба Global Graphics на Иван Газдов е подредена в Безистена

ИВАН ГАЗДОВ – GLOBAL GRAPHICS е изложба, представителна експозиция, подредена в Ямбол, в историческата сграда „Безистена“. Изложбата включва части от графичните цикли, работени от художника в периода 1970-2023 г. Работите са в графичните техники офорт, литография + линогравюра, сериграфия, дигитален принт, китайски туш + колаж, алграфия, рисунка. С подбрани работи се показват характерни творби от 60-годишния творчески път на автора, изцяло посветен на графиката.

Изложбата не е ретроспективна, защото не се показват международно известните цикли „Авторски плакати“ – това откритие на художника, което е станало и основа на „Школата на Авторския плакат“ в Националната художествена академия.

Изложбата е посветена на всички интелектуалци от 60-70-те години в град Ямбол и по-конкретно на градските художници; на техния свеж и артистичен дух; и на всички, отнасящи се с почит към настоящето и бъдещето на художествената култура в града.

През 2017 г. художникът изработи специално за Безистена две картини, посветени на Ямбол, които са дарени на града от автора. В специалното обръщение по случай официалното представяне авторът споделя следното:

 

„ИЗКУСТВОТО е най-странното нещо в живота, защото изобщо не е задължително да го има. Без него се живее (и то добре), защото иначе неговото съпричастие в душата на човека представлява една колизия, обикновено естетическа. Но при нейното преодоляване изведнъж хоризонтът просветлява и се откриват велики пространства на хармония, на омиротворение, облъхнато от морал и неговия апотеоз – обичта и любовта.

И всичко това е дело на най-невинните обитатели на обществото – художниците. Тези трубадури се стараят, независимо с каква форма, да материализират човещината, та да не сме толкова самотни в нематериалните си пориви.

Тези картини пред вас са такъв порив. Започнати преди повече от пет години, първоначалните варианти се развиваха и попълваха с нови и нови несъществуващи архитектурни елементи. А те пък са свързани в пространството на картините като зърна от моя лична броеница, съставена от скъпоценни части, фантастични елементи, олицетворяващи градското ни зараждане… Не търсете прилики. Ако има нещо познато, то е случайно. Не е случайна, обаче, възхвалата на нашето вековно населено място, където „идеите прещракват“ (позволявам си да перифразирам чудесния Кирил Кръстев).

Посвещавам тези картини на всички граждани по дух, които носят по нещо от тях в себе си.

Позволете ми и да отдам чест на моите скъпи градски художници, приятели и близки от 60-те и 70-те вълшебни години на 20-ти век и за нашата обща младост. А и за това, че носеха истинска стойностна градска интелигентност със своето поведение на очарователни бохеми, всеотдайни артисти в едно съвсем неартистично, безразлично и подтискащо време. Оставам с почит и преклонение към моя художествен създател (не само на мен, разбира се) – най-градския художник, милия и незабравим Стефан Бъчваров. Оставам със спомена за Димитър Бойчев, Иван Колев, Георги Зайков (Зайо), Павел Бакалов, Георги Наков, Михаил Михов (Мильо), Георги Найденов (бате Гошо), Милкона, Махмуд Абдурахманов (Мумито), Марчо Атанасов, Тадей Паскалев, Стойчо Банов. Също и за непрежалимия ми приятел Христо Лепов (Щърко), с когото обикаляхме по цели нощи от ресторант „България“ до „Андижан“ и обратно, в разговори за изкуството отвъд червената мъгла. Ще спомена и приятеля на художниците Иван Линев (Шока); и уникалния талант Ташко Попов

Надявам се, разбирате, че отдавам почит в памет на тези хора, а не правя нито опит за класиране, нито някаква оценка. Хората, с които съм споделял зараждащата се радост от изкуството, не бяха публични личности, но бяха в сърцата на немалко приятели. Те, заедно с нас сега, дишат зад този фантастичен град и се опитват да ни превеждат великия могъщ хор на тунджанските жаби. И много ми се иска да са ни направили по-добри…“

 

 

КРАТКА БИОГРАФИЯ

 

Проф. д-р Иван Газдов, д.х.к., преподава в Националната художествена академия от 1973 г. (точно 50 години). Започва като асистент на великия проф. Александър Поплилов. В периода 1999 – 2003 г. е Ректор на Академията. От месец февруари тази година е Почетен доктор (Доктор хонорис кауза) на Академията.

Художникът работи в областта на графиката, илюстрацията, плаката и е участвал в многобройни национални и международни изложби и конкурси.

 Открил е 50 самостоятелни изложби. Съставил и издал е 22 албума и книги. От 1987 г. е основател на уникалния графичен стил „Графикатура“ – артистична запазена марка за Европа. В същата година е основал и популяризирал самостоятелен раздел в плакатното изкуство „Авторски плакат“, който от 1990 г. е утвърдена школа в Националната художествена академия.

За творчеството на художника има издадени книги: „Черно сияние“, монография за стила графикатура от д-р Петко Петков и „Графични антитези“, монография от проф. Магърдич Касапян. НДФ „13 века България“ издаде албум с изкуството графикатура от поредицата „Имена в българското изкуство“.

Художникът е автор на десетки рецензии, статии и теоретични материали за изкуството. Оценен труд сред художествената гилдия е големият албум (с 300 стр.+ 800 илюстрации) за Авторския плакат, монография-дисертационен труд за докторат.

Артистично четиво са трите тома „Рисувана биография“ и последният албум от 2023 г. с авторски плакати („Двойно пътешествие“), заедно с есета от проф. Георги Каприев, философ.

Проф. д-р Иван Газдов има 35 награди – като само от Япония са 5 (Hidezo Kondo Praiz; Награда от І международен конкурс по интернет; Бронзова награда от ІІ конкурс по интернет; Награда от Министерство на пощите, Япония и др.); Сребърен медал Lifetime Achievement Award (radiated gold), ABI-USA.

Той е „Почетен гражданин на Ямбол“ (2010); носител е на „Златен герб“ на Ямбол (1987); носител на Голямата награда на Ямбол (2004); почетен член на „Art Director`s Club – Sofia“; Сребърен медал за постижения през 20-ти век, IBC, Кеймбридж, Англия (1992); Държавна награда „Златен век (звезда)“ от Министерство на културата (2015); Иван Газдов е академик на БАНИ, София; Академик на Европейската академия на науките и изкуствата, Австрия. Представен е в „Кой кой е“ сред интелектуалците, ХХ-то издание на Кеймбридж, Англия и др.

През 2017 г. представи голямата Ретроспективна изложба в 7 зали на Националната галерия (Двореца) в София.

Работи в с. Медвен и в София.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!