BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заседава Комисията по заетост

Днес, в Областна администрация Ямбол, се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. На заседанието бе приета Регионалната програма за заетост, чиято цел е осигуряване на заетост на безработни лица от неравнопоставените групи на пазара на труда в област Ямбол и създаване на възможности за тяхната трудова и социална интеграция.

Общият брой работни места в петте общини от област Ямбол, които ще бъдат заети от безработни лица е 54, в различни по вид дейности. Регионалната програма за заетост е насочена към следните целеви групи: -безработни младежи до 29 години с подгрупа до 25 години; безработни лица над 50 годишна възраст; безработни лица с ниска или не търсена на пазара на труда квалификация; безработни лица с трайни увреждания; продължително безработни лица;

Общият брой работни места се разпределя както следва – 5 от тях ще бъдат назначени от Областна администрация Ямбол. За община Ямбол назначените ще бъдат 11, за община „Тунджа“ – 11, за община Стралджа – 6, за община Елхово – 16, за община Болярово – 5.

Програмата се финансира със средства от държавния бюджет на стойност 213 608 лева.

Информация за пазара на труда в област Ямбол за първото тримесечие на годината, бе представена от госпожа Пенка Кирилова – директор на Дирекция Регионална служба по заетост, Бургас. По данни на дирекцията, равнището на безработица в областта е 6,4%, като то е почти на същото равнище от миналата година. Най-висока е безработицата в община Болярово – 17,1%, в община Ямбол е 4% и е под равнището на безработица в страната, което е 6,8%.

По програмата „Запази ме“, свързана с пандемичната обстановка, в региона са изплатени близо 6 млн. лева на 4 623 лица. В Ямболска област по същата програма на 501 лица са изплатени 621 697 лева. По програмата „Заетост за теб“, подадените заявки са 243, сключени 208 договора за близо 2 млн. лева. Продължават и програмата „Младежка заетост“, както и мярката „60/40“.

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!