BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заразяващото добро в изложбата на Денислав Стойчев

Ямбол, 14.04.2021

Над 100 кадъра, излъчващи доброта – това съдържа шестата самостоятелна изложба на фотографа Денислав Стойчев в арт салона на читалище „Зора“, наречена „Бъди човек – посланици на доброто“.

Тя отразява уловени и вълнуващи мигове от младежката благотворителна кампания „Бъди човек“ в област Ямбол, която се провежда в навечерието на светли християнски празници от края на 2015 г. досега.

Кампанията е помощ, жест и внимание към самотни възрастни, болни и нуждаещите се от подкрепа семейства в региона, за да ги накара да се почувстват значими и уважавани, а не забравени и изоставени.

С усета си към детайла и с неуморимото си търсене на най-добрия кадър Денислав Стойчев е част от кампанията от самото й начало.

Точно неговите въздействащи снимки я правят видима и увличат все повече млади хора, като увеличават желанието им за добротворчество.

Основната част от документалната изложба са кадри от хилядите вълнуващи срещи през шесте години, допълнени с видео, представено чрез два мобилни апарата, скътани между фотосите.

Фотосите от незабравимите за младите хора срещи се допълват от портрети на главните герои на кампанията – хората, посещавани през годините, и на добротворците.

44 млади одухотворени от сторената добрина лица, са наредени във форма, сякаш наподобяваща контурите на България, а изненадата е, че 45-тия „фотос“ е интерактивен – огледало, за да може да се види всеки в ролята на добротворец и да повярва, че и той може да бъде доброволец и част от това заразяващо добро.

Като контрапункт на изложбата на отсрещната стена е наредена и реклама на благотворителната кампания за тазгодишните великденски празници, за да може, всеки заразил се от доброто, да се включи в нея и той да помогне с нещо.

Изложбата се осъществява и с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Много приятели на Денис, участници в благотворителните кампании и негови колеги фотографи се събраха на откриването на изложбата на 13 април. На нея дойдоха и двамата заместник-кметове на Ямбол – Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев.

Ирина Георгиева, координатор на кампанията „Бъди човек – област Ямбол“ представи Денислав Стойчев и неговото незаменимо участие в тяхната доброволческа дейност.

Тя сподели, че прочувствените кадри привличат все повече доброволци към кампанията, защото той влага душа и сърце във фотографиите си. „Това не са просто снимки, а емоции, които докосват изключително силно“, каза още тя и призова присъстващите: „Показвайте доброто под всякаква форма и по всякакъв начин, не го крийте. Има достатъчно злини, които се виждат всеки ден. Показвайте доброто от цялото си сърце“.

Денис благодари на доброволците, на присъстващите и допълни, че за него е чест да документира тази дейност, като искрено се надява да вдъхновява нови хора.

„Вярвам, че добрините трябва да се вършат скришом, но като фотограф и журналист обичам да ги показвам, защото знам, че само така идеята за добро ще достигне до повече хора“, каза още той.

Организаторите на изложбата от читалище „Зора“ припомниха кой е Денислав Стойчев.  Той е документален фотограф, работещ по проекти за младежите в България,  живота  в  селските  райони,  обществения  транспорт, доброволчеството, посткомунизма и православието. Щатен фотожурналист на в‐к “Труд” до февруари 2020 г., в момента е свободно практикуващ. Фотоисториите и текстовете му са публикувани в над 20 национални и международни медии. Участвал е в майсторски класове по фотография в Ню Йорк, София, Белград и Бурса.  Страстен  пътешественик, посетил шест континента за седем години. Най‐много обаче обича светлината и хората из Ямболския регион. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!