BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес почитаме паметта на Свети Александър Невски

 

Ямбол, 30.08.2021 г.

На 30 август Православната църква чества Пренасяне мощите на Светия благоверен княз Александър Невски от Владимир в Петербург. Празнуват всички с името Александър – защитник на мъжете и воин на вярата.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година и бил княз на Владимирско-Суздалското княжество. Защитавал храбро Новгород от нашествието на шведския крал. Уповавайки се на Бога, князът спечелил битката при  река Нева и го нарекли Александър Невски.

По време на своето управление извършил много добри дела за Църквата и за своя народ, станал защитник на православната вяра в борбите на руския народ против шведите, рицарите от Тевтонския орден и татарите.

Имен ден в Ямбол празнуват 843 души, от които 655 мъже и 188 жени.

Името на светеца носят 499 мъже, Сашо – 70 именици, Алекс – 52, Алекси – 32, Алеко  – 2 души.

При жените Александра е с 155 представителки, Александрина се казват 24 празнуващи, а името Сашка носят 9 дами.

Честит имен ден на всички! Бъдете здрави, мъдри и силни!

Първият храм-паметник „Свети Александър Невски“ в страната е изграден на Бакаджиците в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско робство и се намира на 15 километра от Ямбол.

В началото на 1879 година генерал Михаил Скобелев обсъжда с ямболци идеята си за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е той да се съгради с общи усилия от българи и руси, като се построи параклис на мястото на разрушен от турците манастир.

Скобелев подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финасовата помощ на българи и руси.

Иконостасът е изработен от руски монаси, пренесен е на части и е монтиран на място, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра.

Храмът на Бакаджиците е осветен през 1884 година – 28 години преди завършването на храм-паметника „Александър Невски“ в София и 40 години преди неговото освещаване.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!