BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дейностите от облагородяването на два нови участъка от река Тунджа в Ямбол приключиха

 

Ямбол, 06.10.2021 г.

В Ямбол приключи почистването, облагородяването и затревяването на коритото на река Тунджа в   два нови участъка. Първият е от пешеходния мост към жилищните комплекси „Васил Левски“ и „Възраждане“ до моста на новия търговски център, вторият –  до пешеходния мост на ул. „Срем“.

Намерението на Община Ямбол е следващият етап да обхване участъка от пешеходния мост на „Трите вятъра“ по посока ж.к. „Златен рог“. Този терен ще бъде най-тежък за работа, защото има места, които са заливани от вода поради денивелация. Това от своя страна ще наложи необходимостта от допълнителни дейности с тежка механизация. През последните месеци в Община Ямбол бяха получени много обаждания от жители на ж.к. „Златен рог“, които споделиха, че искат дейностите да продължат и в този участък от реката.

„Ще направим всичко възможно да удовлетворим желанието им“, коментира кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той сподели и бъдещите планове на ръководството на Община Ямбол за цялостната визия на коритото на река Тунджа. „Имаме възможност да я превърнем в линеен парк, който да се използва от жителите и гостите на Ямбол. Като най-близък пример можем да дадем облагородяването на реката в  град Крива Паланка, Северна Македония. Нужно е постоянство, за да се случи всичко това. Най-важното е не само да се направи, което не е никак лесно, но още по-важно и трудно е да се поддържа в добро състояние. Може би сте забелязали, че през летните месеци, а и през последната година, облагородените участъци се поддържаха редовно – поливаха, косиха и когато беше необходимо, се валираха. Благодаря за труда, който положиха общинските предприятия, изказвам благодарност на всички, които помогнаха безвъзмездно, за да може тези участъци да изглеждат в този вид.“

Припомняме, че първият етап от дейностите по почистването на коритото на реката започнаха в края на 2019 година. Коритото на реката, която преминава през геометричният център на града, беше обрасло с папурова растителност над 3 метра и не беше почиствано от  десетилетия. Благодарение на помощта на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ – Ямбол, разходите бяха сведени само до заплащане на горивото на машините, с които се работеше. Към дадения момент участъкът е добре затревен и вече се използва от гражданите на Ямбол – за разходка или спорт.

 

Важно е да уточним, че при всеки един от етапите Община Ямбол осигурява средствата само за семената и поливането. Към момента са облагородени над 1500 метра.

Отново призоваваме всички да не замърсяват и да не изхвърлят битови отпадъци в коритото – така уважавате труда на всички, които са допринесли, за да изглеждат то по този нов начин!

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!