BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Жеравна няма вода, а в края на седмицата се очакват десетки хиляди гости за Фестивала на фолклорната носия

В архитектурния резерват с. Жеравна, привличащ всяка година хиляди туристи, водата недостига!

Чешмите са сухи в по-голямата част от денонощието. И това не е от скоро – селото страда от безводие от десетилетия, водопроводната мрежа е от около преди 60 години. Докато в миналото това беше проблем само в много сухи лета, сега липсата на вода се усеща все по-силно. Безводието започва след края на пролетта и продължава в отделни години дори и след началото на зимата. Масовият туризъм, нараснал през последните 20-тина години, непрекъснато поставя на сериозно изпитание остарялата водопроводна мрежа. Авариите по нея са почти ежедневие, а понякога се случват и по няколко на ден. Това води до допълнително спиране на водата от аварийните бригади, до разкопаване на калдъръмените улици, които след това оставят неоправени или пък трудно и скъпо се възстановяват. Отделно, климатичните промени и сечта на горите допринасят за намаляване на и без това недостигащия дебит на изворите, от които се захранва водопроводната мрежа на селото. В сегашната пожароопасна обстановка в региона /като се има предвид че и почти всички къщи са дървени/, в селото липсват и необходимите количества вода за противопожарните автомобили.

На фона на безводието, което така или иначе съществува и тормози жителите и туристите в Жеравна, в селото се очакват хиляди гости за Фестивала на фолклорната носия на 20, 21 и 22 Август т.г.. Въобще не е ясно как тези хора ще се погрижат за личната си хигиена в условията на пандемия. Главния организатор  – Ансамбъл „Българе“, Община Котел /която е съорганизатор/ и РЗИ не са издали указания как точно да протече фестивала по отношение на спазването на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки. Или поне никой  в селото не е чувал за подобни указания. И възможно ли е изобщо да се спазват дори елементарни хигиенни мерки, ако чешмите са сухи?

Фестивалът е само поредния повод за безпокойство. Проблемът с водата в Жеравна се нуждае от спешно и трайно решение. И вместо в община Котел да помислят за включване на нови водоизточници, те са решили да направят пречиствателна станция за филтриране на прекрасната бистра и студена изворна вода, която жеравненци пият (когато я има).

Сдружение Фонд Жеравна обмисля активни действия за даване на гласност на проблема и сезиране на всички възможни институции за ускореното му и трайно решаване.

##

Прес лизийз на Сдружение Фонд Жеравна, fundzheravna@gmail.com, https://fund.jeravna.com

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!