BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП оспорва пред ВАС разпределението на мандатите в Ямболски избирателен район

Ямбол, 20.04.2021 г.

БСП оспорва пред Върховния административен съд разпределението на мандатите в Ямболски избирателен район. Кристиан Вигенин и Катя Георгиева като упалномощени представители на партията за област Ямбол са подали жалба пред Върховния административен съд, с която настояват съдът да сезира Конституционния съд да се произнесе по законността на избора на народен представител от квотата на „Изправи се! Мутри вън!“ в 31 Ямболски избирателен район.

В жалбата си представителите на БСП твърдят, че при разпределение на мандатите ЦИК е нарушила Методиката за определяне на на резултатите от гласуването и разпределение на мандатите при избори за народни представители – Приложение 1.

В жалбата до съда вносителите посочват изборните резултати в Ямболска област и стойностите с остатъците, които се получават при изчисленията по установената методика:

БСП за България – 13 091 действителни гласа; стойност с остатък: 1,31

Изправи се! Мутри вън! – 2 879 гласа; стойност с остатък: 0,29

ГЕРБ-СДС – 11 703; стойност с остатък: 1,18

Има такъв народ – 8 988; стойност с остатък:  0,9

Демократична България – 2 439; стойност с остатък: 0,24

ДПС – 739; стойност с остатък: 0,07.

На база на това те твърдят, че имат по-голям остатък от този на „Изправи се! Мутри вън!“ и оспорват разпределението на мандатите.

„БСП беше ощетена, мандатите бяха разпределени несправедливо, ние бяхме длъжни да защитим нашия резултат“, коментира на пресконференция днес в Ямбол Кристиан Вигенин и допълни, че не си правят илюзии, но са длъжни да защитят избора на хората, гласували за тях. Според него при промените в Изборния кодекс трябва да се търси по-справедлив начин на разпределението на мандатите, защото този дава големи изкривявания.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!