BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 2 000 ямболии подадоха онлайн годишни данъчни декларации

Близо 2000 ямболии подадоха годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от НАП Ямбол. Общият брой на подадените и обработени декларации е 2500. От тях на място в салона за обслужване на НАП Ямбол са подадени едва 500 декларации, с ПИК са изпратени 1400 с електронен подпис 600, очакват се екземплярите, изпратени по пощата или с пощенски оператор.

В национален мащаб над 100 хиляди са избралите да декларират дистанционно – чрез електронен подпис или персонален идентификационен код на НАП. Това означава, че повече от 70 % от получените в Агенцията подоходни декларации са изпратени онлайн.

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента над 8 000 ямболии  имат активен ПИК.  В страната общо повече от 640 000 граждани имат ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на Агенцията.

Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Във всички сгради на НАП Ямбол е въведен контролиран пропускателен режим с цел спазване на необходимото отстояние. В салона за обслужване на ул. „Кабиле“ 1 клиентите се допускат по един. Изпълняват се всички видове услуги. Временно са прекратени консултациите с клиенти на място, при необходимост се провеждат  срещи със задължени лица, които се извършват в специално определена стая, като е ограничено движението на външни лица по етажите.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП – https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена, според тарифите на съответния оператор.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!