BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Без бежански център в Бояново обеща Бойко Рашков, Вигенин заяви, че отново ще излезе на протест срещу подобни намерения

„Важно е гражданите на Република България да имат повече сигурност в това, което прави българското правителство. Ситуацията в  Афганистан ни направи по-уязвими, но и преди нея натискът започваше да расте. Данните, които получихме от МВР показват, че през юни задържаните нелегални имигранти са 550, а през юли вече са близо 3 пъти повече. Предполагам, че данните от август ще покажат още по-голямо увеличение. Затова като народен представител от един от пограничните избирателни райони Ямбол поисках да кажете какви мерки към момента предприема МВР за справяне с потока от нелегални имигранти, какви действия се предприемат за прогнозираното увеличение на броя им. И, по-конкретно, планира ли правителството увеличаване на капацитета на съществуващите центрове за бежанци и откриване на нови центрове.”

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин при питане към вътрешния министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол.

„Бих искал да чуя конкретно смятате ли да отворите център в Елхово и обсъжда ли се идеята на ГЕРБ от 2016 г. да се открие нов бежански център в бившите казарми в село Бояново, която беше посрещната с протести и подписка за референдум. Предварително казвам, че ако такива намерения има, тези протести ще бъдат възобновени и аз персонално ще участвам в тях”, подчерта зам.-председателят на парламента и на БСП.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори, че МВР не предвижда изграждане на нов мигрантски лагер в село Бояново.

Кристиан Вигенин заяви, че е нужно изслушване в Народното събрание на премиера и на министрите на вътрешните и външните работи, за да се обсъдят по-обстойно въпросите с бежанската вълна.

„Важно е да се засили координацията с вътрешните министри в Европейския съюз и България да се опита превантивно да получи допълнителна подкрепа. По отношение на центровете за бежанци си струва да се види каква е възможността за увеличаване на техния капацитет и от гледна точка на евентуална пандемия от Ковид-19”, заяви Вигенин.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!