Facebook

7 октомври – Световен ден на архитектурата

Представете си света без архитектура… Без пространствата, формирани и „опитомени” за ежедневните човешки занимания – труд, отдих, забавления. Без архитектите, които в идеите си за сътворяване вграждат своя мироглед, своята култура и частица от своя дух. Трудно е да си го представим, защото всяка човешка дейност изисква благоустроена и специфично изградена среда, в която да се развива.

            Международният ден на архитектурата се отбелязва с решение на ХХ-та сесия на Международния съюз на архитектите от 1996 г. през всеки първи понеделник на октомври, в същия ден, в който се чества и Световния ден на обитаването, организиран от Организацията на обединените нации. Идеята на World Architecture Day е да се покаже ролята на архитектите и на архитектурата за създаването на жизнена и здравословна градска среда, която увеличава благосъстоянието на жителите. От особена важност е ролята на архитекта, чийто морален дълг е да създава устойчива околна среда, чрез своите умения и на базата на етична професионална практика.

            Тази година Световният ден на архитектурата ще бъде отбелязан на   7 октомври, а мотото на събитието е “Архитектура… жилища за всички!”

            Честит празник на всички архитекти!

            Бъдете здрави, вдъхновени и всеотдайни в творческите си прозрения!

 

арх. Даниела Сивкова

Председател РК Ямбол-

Камара на архитектите в България

       

 арх.Сотир Камбуров

Председател дружество Ямбол-

Съюз на архитектите в България

 

 

 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!