BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино, церемония в Музея на бойната слава и интересни атракции

Ямбол, 21.09.2020 г.

Честването на Деня на Независимостта започва още от днес – 21 септември, понеделник, 20:00 часа, с прожекция на трета и четвърта част „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ на документалната филмова поредица „Помни войната 1915 – 1918“ на Военния телевизионен канал в копродукция с Национален Военноисторически музей в Лятното кино на Ямбол. Входът е свободен.

На 22 септември, вторник, празникът ще бъде отбелязан с церемония по вдигане на националния флаг в единствения общински Музей на бойната слава в България с участието на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, представители на местната власт, народни представители, командири на военни формирования от Гарнизон Ямбол, Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

След издигането на националния трибагреник жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на няколко атракции. В двора на музея ще бъдат разположени мишени и желаещите ще стрелят с пневматична пушка и пистолет. За най-точните стрелци ще има и награди.

До стрелбището ще се състои демонстрация по разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников“, която ще припомни на мъжете от по-старото поколение  наборната военна служба и армейските нормативи.

Специална атракция е подготвената военнополева кухня от Авиобаза „Безмер“, която ще предлага за дегустация боб чорба – най-популярното ястие в казармата. 22 септември е ден на отворени врати както в Музея на бойната слава, така и в Културно-информационен център „Безистен“. Желаещите ще могат да разгледат експозиционните зали с диорами на музея, пресъздаващи сцени от Първата и Втората световна война, както и да видят редките и ценни експонати на музея – оръдията „Круп-Грюзон“ и „Шкода-Верке“, танковете „Панцер“ и много други, а след това да се отправят към 510-годишната сграда на ямболския Безистен, паметник на културата от национално значение, в която също има много интересни изложби и интерактивна експозиция с кратки клипове за славното минало на Ямболския регион и България.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!