BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол е домакин на Международна научна конференция

p ch 1

Регионален исторически музей – Ямбол е домакин на международна научна конференция на тема „Късноантичното християнство в Югоизточна Европа“. Подобен значим форум не е провеждан в Ямбол от 1993 г., заяви на пресконференция директорът на музея  д-р Стефан Бакърджиев.

Това е първото издание и се провежда в Ямбол, защото Кабиле е един от най-ранните ранно-християнски центрове на територията на днешна България. В Кабиле има две ранно-християнски базилики, едната от които е епископска.

Събитието е посветено на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и в него ще вземат участие 56 учени от 11 държави. В конференцията щ есе включи и делегация от Азърбайджан, ръководена от акад. Якоб Махмудов.

Конференцията ще се проведе от 3 до 5 октомври като част от проекта “LABedia: енциклопедия на Късната античност на Балканите, IV век”, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ и се организира от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при Българската академия на науките в партньорство с Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол.

p ch 2Доц. д-р Иво Топалилов от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ подчерта, че подобен научен форум се случва за първи път. Целта му е да се направи една по-широка научна мрежа, която да обхване и партньорства с учени от съседни държави.

Официалното откриване на конференцията и пленарната сесия ще се състоят на 3 октомври 2019 г. (четвъртък) от 9.00 ч. в сградата на Безистена.  Научните сесии  са предвидени за периода от 3 до 5 октомври в Конферентната зала на Парк Хотел Ямбол. Сред темите, които ще бъдат представени са: християнизирането на Балканите и създаване на църковната организация; християнската топография, архитектура и изкуство; всекидневния живот в християнските общности; монашество и манастири; ересите на Балканите през Късната античност.

Доц. д-р Златомира Герджикова от Институт за балканистика с Център по тракология при БАН разясни съпътстващите събития на конференцията.

На 4 октомври 2019 г. от 19.00 ч. в Музея на бойната слава ще бъде представена книгата на Калин Стоев „Providentia Inperatoris.Биография на император Максимин Тракиеца“, издание на Издателска къща „Тендрил“. Това е втората книга на

д-р Калин Стоев, в която анализирайки наличния изворов, епиграфски и археологически материал, авторът проследява живота, военната кариера и годините на управление като император на Максимин.

Книгата е научна биография на римския император Гай Юлий Вер Максимин, останал в историята с името Максимин Тракиеца. Личността му е от научен интерес по редица причини – на първо място, той е първият владетел с „варварски” произход, застанал начело на римската империя. В монографията се прилага преди всичко тексткритичния метод, при който изворите са съпоставени с наличната епиграфска, нумизматична и друга информация, за да се стигне до изводи за ранната биография на Максимин – неговото месторождение, съществените моменти от ранната му кариера, начинът, по който той става фаворит на войската и достига до трона на империята. За родно място на Максимин се определя общо казано областта на днешна северозападна България, която в края на III в. е била част от провинцията Dacia ripensis.

Второто събитие е провеждане на базар на книгата, в който ще се включат две академични издателства, а третото е посещение на Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!