BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямболци, Ямбол и неговите забележителности: Аристократичната фамилия Попович

Христина Женкова – Регионален исторически музей

„…И на 1830г., когато си отиде Русия, тръгнаха християните да бягат подир нея, и оставиха къщята….а някои ги продаваха и отиваха  във Влашката земя, и като седяха няколко години, някои зе завърнаха пак назад, та си дойдоха, а някои останаха там и до нине…

 

    Това са думи от летописа на Жендо Вичев от Котел. Те описват  събитията случили се в българските земи, които нанасят съкрушителен удар върху всички сфери от живота на българите от 30-те год. на 19 век. „Голямото преселение” , „Голямото Московско”, така очевидците описват емигрантската вълна от Югоизточните български земи към Влахия, Молдова и Южна Русия през 1829-1830г. Тя е резултат от  войната между Русия и Турската империя, даваща право на българите християни да тръгнат с руснаците на север, спасявайки се от разправа от страна на властта.

Около 7 хиляди от изселниците  са ямболци. Сред тях е и семейството на ямболския търговец от Каргона Никола Попович, син на ямболски свещеник. С него и съпругата му Димитра тръгва и 8 годишния им син Константин /Костаки/. Семейството се заселва първоначално в Крайова , а след това трайно в Браила / Влашко/, който от 1830г. в продължение на половин век се превръща в „Ямбол отвъд Дунав”. В Браила се раждат  другите двама сина на семейството- Аврам и Васил /Василаки/.

Костаки Попович завършва основното си образование в Браила, където освен българския  изучава гръцки и влашки език. Завършва Одеския университет, където овладява руски, английски, френски и италиански език. Завръщайки се в Браила с много високо и качествено за времето си образование и висока култура, постъпва на работа като преводач в английското консулство в Браила, а след това става и секретар на английската легация в Букурещ. Все по това време се оженва за София /Елизабета/ Петрович, българка с потекло от Сливен. Имат пет деца, като най популярни от тях са Матилда и Олга. Другите деца  също са момичета и се казват Кириаца, Александрина и Мариета. Библиотеката на семейството притежава много класически книги  на езиците, които  семейството  владее. Дълго време близките му пазят спомен за неговото умение да свири на цигулка, да пее български народни песни и да разказва детските си спомени от родния град.

Костаки Попович поддържа най- тесни връзки с Найден Геров, братя Евлоги и Христо Георгиеви, Г. Раковски, д-р Иван Селемински, Христо Ботев, Стефан Стамболов и други български възрожденци и патриоти. При обявяването на Кримската война 1853-56г.  набира доброволци и със знаме заминава за Севастопол, където участва в отбраната на крепостта. Тази война той подпомага и финансово. За участието си в нея получава от руския император орден „Св. Станислав”- втора степен. Основната дейност, с която се занимава  до края на живота си е търговия и представител на английско застрахователно дружество в Браила.

Дарителските жестове на изявения ямболец се изразяват  под формата на материална подкрепа и разпространение на произведения на Раковски, както и парични средства за училищата в Ямбол и подпомагане в издръжката на българи обучаващи се във Влашко. Най- активна е неговата дейност в подготвителната работа за основаването на Българското книжовно дружество , основано през 1869г. в Браила в дома на ямболката Варвара хаджи Велева. На първото заседание, когато се приема и устава на дружеството, Костаки Попович е избран за член на настоятелството.  По- късно е преизбран за втори мандат в ръководството.

Костаки Попович умира в Браила на 12 ноември 1876г. на 55 години.

От неговите наследници известни и оставили следи в българската културна традиция са дъщерите му Матилда и Олга.

Матилда Попович  записва името си в българската история като Първата българска актриса. Тя взема участие в трупата на Добри Войников в театралното представление „Покръщение на Преславския двор” изиграно за първи път в Браила на 11 май 1868г.  Свързва живота си с известния Петър Мятев от Котел. От брака им няма деца.

Другата дъщеря Олга се изявява като преводач от английски. Тя превежда произведенията на пътешествениците по балканските земи Дж. Маккензи и А. Ърби. Омъжена с 4 дъщери.

Васил Попович е третото дете в семейството на Никола Попович и по-малък брат на Костаки Попович.

Той е роден на 18 Октомври 1833г. в Браила, където получава и основното си образование с български, румънски и гръцки език. Заминава за Киев, където първо завършва гимназия , а след това  през 1856г. записва Киевския университет „Св. Владимир”, факултет Историко- философски, а по- късно и в Москва, където завършва през 1861г. Той се явява един от най- просветените българи от него време и отлично владеещ румънски, руски, гръцки, френски и някои славянски езици. В Москва се запознава и поддържа дългогодишни връзки с Марин Дринов, Любен и Петко Каравелови и други българи. За това не е чудно, че през 1862г. училищното настоятелство на Болградската гимназия го кани за преподавател, покана която той приема и учителства около пет години. Преподавателската му работа продължава и в Браила и Велес. През 1874г. той е в Пловдив, където освен преподаване по български, френски и геометрия, развива широка просветна и писателска дейност.

След Освобождението продължава преподавателската си дейност вече в Юнкерското и Военното училище в София. През 1880 г. става народен представител от Силистренски окръг. През 1881г. е призван да стане учител по български език на новоизбрания български княз Александър Първи Батенберг. Неговата съпруга се казва Елена. Имат един син- Никола В. Попович.

Васил Попович е първи български детски писател, автор на стихосбирката „Детска Гуслица” 1879г. Той издава първата българска повест „Откъси от разказите на моята майка” /1859г./, в която описва народния бит на ямболци от началото на 19 век. Изявява се като даровит художник- създател на българската битова живопис, макар и самоук. Сътрудничи на много печатни издания и вестници за литература. Автор е на първото българско помагало за изучаване на български език. Взема участие в учредяването през 1869г. на Българското книжовно дружество в Браила. Заедно с брат си Костаки са сред инициаторите и ревностни деятели за построяването на българска църква в Браила.

Умира в София на 9 август 1897г.

Фамилията Попович, или „аристократичната фамилия”, както я нарича Захари Стоянов несъмнено има запазено място в историята на българското Възраждане. Почти всички нейни представители дават своя материален и морален принос за опазването и съхранението на българския дух в емиграция.

Рубриката се реализира със съдействието на община Ямбол 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!