BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чете ли Ямбол?!

„Чете ли Ямбол?“ – този въпрос увисна в полупразната зала на Синия салон, в която бяха дошли малко над 25 души, за да присъстват на откриването на 15-то издание на Литературните дни „Ямбол чете“,  организирано от НЧ ”Съгласие – 1862”, община Ямбол и ИК „Жанет -45”.

Първата вечер на „Ямбол чете“ беше посветена на издателя и творец Божана Апостолова и на нейната стихосбирка „Сама и обща“.

Божана е пряма и истинска и се радвам, че след лудостта на изборите ни се случва нещо нормално, даде тон на вечерта поетът Тенко Тенев.

Според него книгата „Сама и обща“ , събрала 75 стихотворения на Божана Апостолова, е като купичка горски мед, събиран от нектара и горчилката на годините. Той допълни още, че тези 75 стихотворения не могат да те оставят безразличен, макар и всеки да ги прочете „от своята камбанария“.

Тенко Тенев говори и за книгата „Душа в душата“, посветена на Вера Мутафчиева. Той сподели, че след „Делнична библия“, която прочел през 1998 г., такава разтърсваща книга не е чел и затова горещо я препоръча. „За мен творчеството на Божана Апостолова е един необят, заключен между „Делнична библия“ и „Душа в душата““, каза още Тенко Тенев и допълни: „Това според мен са нейните небесни жалони. Ако не си прочел тези книги, трудно ще я разбереш“.

„Малко сте и ми е тъжно, но сигурно пък толкова заслужавам“, беше пряма Божана Апостолова, когато взе думата. Тя си припомни как, когато е идвала преди в Ямбол, не е имало място от правостоящи да се разминеш, а и преди няколко дни в Чепеларе срещата й също е била „страхотия от хора“.

Това не й попречи да бъде до болка откровена.

Тя обясни, че чрез книгата за Вера Мутафчиева е искала да каже на читателите, че са забравили големите автори и даде за пример, че не може да продаде тиража от стихосбирката на големия поет Иван Динков, същото е и с четирите тома на Константин Павлов, с книгите на Вера Мутафчиева. „Чете ли България?!“ попита риторично издателката, щом книгите на големите автори не се купуват.

Аз съм се срещала с много писатели, тези срещи ми дадоха повече от един университет, сподели Божана Апостолова и продължи с откровения за живота си, които е успяла да претвори в творчество – за загубата на мъжа си, за стихотворението, посветено на баща й, който е починал на 33 г.

„Поезията обикновено идва отвътре, както вървиш, те удари нещо и ти го пишеш“, сподели творческия си процес авторката.

За себе си тя сподели още, че 30 г. издава българска литература, сигурно е можела вече да има 20-30 млн. лв., но има колкото да си довърши живота и не скри, че се чувства много уморена. Получава по 7-8 ръкописа на ден, но вече рядко е изкушена тя да ги оцени. Издала е около 1400 книги, за 5,2 млн. лв. има непродадени книги на склад. Тя даде за пример и как ако една книга струва 10 лв. – 4 лв. отиват за разпространение, 2 лв. за Бойко Борисов – 20 % ДДС , 2 лв. за авторско право и 2 лв. за издателството, с които то трябва да издаде книгата.

Още много откровения сподели Божана Апостолова с присъстващите, докато стигне до поетичната си книга „Сама и обща“. В нея тя е подбрала 75 стихотворения, избрани от 1200. „Избирах ги сама – такива, които отхлупват сърцето“, обясни подбора си поетесата и потопи публиката в емоционалния си свят. Накрая завърши с думите „Не обичам да чета свои стихове, защото повечето ги чета разплакана, но емоцията й беше споделена с публиката.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!