BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Център за домашни грижи“ започна прием на заявления

   В Община „Тунджа“ стартира прием на заявления за включване на потребители по проект „Център за домашни грижи“, финансиран по ДБФП № BG05M9OP001-2.040-0074, схема „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент – 2“ на  ОП „РЧР“ 2014-2020. Реализирането на проекта е насочено към подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастни хора, хора с трайни увреждания, включително и с хронични заболявания чрез осигуряване на мрежа от комплексни медико-социални услуги в домашна среда.

   Желаещите кандидати  подават заявление  по  настоящ адрес. Към заявлението се прилагат медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата /експертно решение на ТЕЛК, протокол на ЛКК, други медицински документи/ и лична карта за справка.

   Интегрираните здравно-социални услуги ще допълнят съществуващите услуги в общността „Домашен социален патронаж“ и „Обществена трапезария“, специализирани в доставката на готова храна в домашна среда. Потребители по проекта могат да бъдат и лица, които към момента ползват асистираща подкрепа по ПМС № 180/ 2019 г. “личен асистент“ и „домашен помощник“, както и тези, включени в Механизма за лична помощ. Предлагането им в съвкупност, заедно ще допринесат за комплексност в мерките за независим и достоен живот на потребителите по проекта.

   Основна цел на Центъра е превенция процесите на институционализацията, хоспитализацията и социалното включване чрез гарантиране на равен достъп до интегрирани медико-социални услуги в домашна среда, на територията на всички 44 населени места от селски тип, в териториалния обхват на Община „Тунджа“ и осигуряване на трудова заетост и повишаване на компетенциите на трудово неангажирани лица, чрез наемането им като персонал.

   След извършен предварителен подбор на кандидати за участие в проекта, са назначени на трудов договор, считано от 16.09.2019 г. следните специалисти: 1- социален работник, 3-медицински сестри, 6-социални асистента и рехабилитатор. Предстои сключване на граждански договори с 2-ма психолози и 1 лекар за оказване на почасови консултации и подкрепа в домашна среда.

   Достъпът до услугите ще бъде гарантиран за всички желаещи, без допускане на дискриминация, като се вземат предвид индивидуалните потребности на кандидатите. В тази връзка  ще се извърши оценка на потребностите на всяко лице и ще се определи вида подкрепа, от която се нуждае, като времетраенето на услугите в дома ще  бъде не повече от 2 часа дневно. Процедурата по прием на заявления от кандидат-потребители ще се осъществява текущо през цялото време на проекта /12 месеца/, като  се предвижда да бъдат обхванати не по-малко от 90 потребители на здравно-социални интегрирани мобилни услуги.

              Формуляри за кандидатстване ще бъдат достъпни на интернет страницата на Община „Тунджа“, в кметствата и офиса на Центъра за домашни грижи, който се помещава в сградата на Община „Тунджа“.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефон

046/ 684-319 и  046/684 -310

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!