BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цветан Казанджиев подрежда юбилейна изложба “Пътят…”

ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ – Юбилейна изложба „ПЪТЯТ…“
живопис, графика, рисунка и акварел
20 октомври – 16 ноември 2020
ВЕРНИСАЖ: 20 октомври (вторник) 2020, 16.00 – 19.00 часа; ОТКРИВАНЕ: 17.30 часа
ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят на Самостоятелната изложба „Пътят…“ на Цветан Казанджиев по случай 60-годишния му юбилей. Творецът представя, както творби, рисувани специално за изложбата, така и такива, създадени преди десетилетия, стигайки назад във времето до 80-те години на XX в.

Мащабната експозиция, включва живопис, графика, акварел и рисунка, допълващи се композиционно и стилистично и подбрани от автора специално за пространството на изложбените зали на галерията.

Живописта е изпълнена в традиционна маслена техника, но обогатена от автентичния подход на художника. Гладката повърхност се редува с релефни фрагменти, чистите петна – с ювелирен рисунък, за да формират знакови пластични послания, пестеливи на цвят, но богати на абстрактни инвенции.
Сред живописните творби са представени и няколко цикъла от картини: „Тъга в бяло“, „Енигма“, „Стела“, цикъл по стихове на Омар Хаям, както и серия от живопис кръгъл формат (тондо).

В графичния раздел, представен в отделна зала, ценителите на изкуството ще могат да видят освен познатата цветна графика на автора, така и подбрани черно-бели отпечатъци, голяма част от които се излагат за първи път. Включени са и графики, участвали в престижни национални и международни художествени изложби.
Произведенията са класически изпълнени върху цинкова плоча, комбинирайки графичните техники офорт, акватинта, суха игра, мецотинто и добавен цветен печат с две отделни плочи, отпечатани лично от автора върху ръчна хартия.

Заедно с графиките ще бъдат представени и акварели, участвали в специализирани изложби и биеналета на акварела у нас и по света през последните години – в Италия, Пакистан, Коста Рика, Мексико.
Върху хартията Цветан Казанджиев е запечатал цветните пулсации на акварелното петно, подчертани от свободния жест на акварелния молив – личен авторски почерк в неговите творби.

Рисунките, изпълнени в авторска техника, запазена негова марка, са създадени от сложна амалгама от изобразителни средства – цветен дълбок печат, цветно и сухо преге, графитен и цветен молив и сух пастел върху ръчна хартия.

Всички творби, избрани за експозицията, са пластично и концептуално подчинени на вдъхновени творчески търсения през годините и обединени във визуална философия, максимално пречистена от формален сюжет до директно знаково и цветово внушение.

ХГ “Жорж Папазов”

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!