BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фотоизложбата „Памет, паметници, град“ в Спортното училище

Ямбол, 20.02.2020 г.

Фотоизложбата „Памет, паметници, град“ на Регионален исторически музей-Ямбол беше открита днес в Спортното училище „Пиер дьо Кубертен“. Чрез нея учениците се върнаха назад във времето, обърнаха поглед към някои емблематични за града ни сгради. Експозицията беше представена от музейния специалист Христина Женкова, а след лекцията – децата изгледаха и много интересна едноименна презентация. Специални гости на събитието бяха представители на ямболския баскетболен отбор – пример за спортно майсторство за учениците от Спортното училище.

Беседата започна от времето веднага след Освобождението – в първото десетилетие основна грижа на кметската управа са възстановяването и връщането на славата на Ямбол- по време на Освободителната война той е опожарен, полуразрушен. Само безистена остава устойчив и в приличен вид – отбелязва го чешкият учен Константин Иречек при идването му в Ямбол през 1884 г.

Първо свидетелство за градоустройствена политика на ямболската община е поместената във в. „Марица“ от 1880 г. дописка, в която се съобщава, че общината възлага на френския архитект Лафе да направи план на Ямбол.

По това време града наброява около 8500 жители и около 750 къщи. Проектът е представен в два варианта – квадрат с прави и широки улици, и триъгълник с извити и тесни улици. Личните интереси на общинарите – по-богатите вече са завзели големи терени за дворове и къщи, налагат втория вариант в планирането.

До началото на 20 в. са възстановени църквите „Св. Георги“ с камбанария и „Св. Троица”. През 1897 г. е построен и храмът „Св. Николай”, казармата на 8 дружина, класното училище, синагога през 1904 г., католическата църква, хотелите „Нова Америка“, „Свобода“ и „България“.

Квартал Каргон е наименуван като Втори отдел на града. През 1893 г. за първи път се дават български имена на 70 улици /напр. дн. пл. „Освобождение,“ носи името „Кобург“, а ул. „Крайречна“ – Цариградски булевард./

В началото на 20 век по идея на учителя Христо Вълев започва изграждането на градската градина около р. Тунджа.

Малко по- късно, когато е изграден цялостен архитектурен план на града, се изграждат наново основните мостове на реката, Военният клуб /1910 г./, болница и училищата „Ради Колесов” и „Патриарх Евтимий”,” „Отец Паисий”. В навечерието на Балканските войни градът започва да приема европейски вид.

Една от забележителните атракции за Ямбол и гостите е хангара /1916-1936г./ както и конския трамвай /1912-1929г./ , който пътува от гарата през града за Елхово.

Началото на 20-те години на 20 век започва нов етап от благоустрояването на Ямбол, предвид нарастването броя на жителите му. Под управлението на Стоян Митев, управлявал града цели 18 години, Ямбол е напълно електрофициран, водоснабден и заема 11-то място по население и 7 по икономическо развитие в Царство България.

До Втората световна война вече са построени пощата, кметството, читалище „Съгласие“, кино „Светлина“ и еврейското училище, училищата „Ат. Кожухаров“ /1924г./, „Георги Дражев”, „Проф. Нойков”, вече се оформят два нови квартала – Търновски и Аврен.

Арх. Гюлев, Куртев и др. проектират и се построяват много нови частни домове. Градската градина се разраства, става парк, който се нарежда на 3-то място по оформление и красота в страната. Обръща се голямо внимание на спорта. В Градската градина се правят футболни игрища „Юнак” и „Слава”, колодрум, детското игрище, лятна къпалня „Надежда”.

През 1938 г. се построява минералната баня, което дава основание градът да се рекламира и като курортен. Историята започва няколко години по-рано. При направен каптаж около старата турска баня се открива минерална вода. Сформират се комисии по състава на водата, за придобиване на собствеността от общината и други формалности. Доказва се, че водата е минерална и първоначално се построява павилиона /1934 г./ със скулптурата на Диана, а по-късно и банята. Неин архитект е арх. Куртев. Като минерална тя съществува до 1963 г., тогава водата изчезва, остава да работи само като градска баня.

С времето и промените за съжаление много от изграденото е разрушено и безвъзвратно загубено, като пощенската палата, например – една много красива сграда. Затова пък, като известна компенсация, центърът на града ни е един от много просторните, което се забелязва категорично от външните хора. Доколко сме спечелили и доколко сме загубили от това, е въпрос на гледна точка.

Христина Женкова подари на Спортното училище албума на музея „Поздравъ от Ямболъ“ и календар с автографите на гостуващите баскетболисти. А много интересната беседа и последваща презентация бяха изпратени със силни ръкопляскания от учениците.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!