BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трифон Зарезан в община “Тунджа”

И тази година тунджанските села отбелязаха един от най-обичаните празници –Трифон Зарезан.

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев взеха участие в ритуала „зарязване” в лозовите масиви на фирма „Марвин” ООД в с. Хаджидимитрово. Свещеноиконом Стоян отслужи молебен за здраве и благоденствие, а собственикът на избата- Красимир Маринов, благодари на присъстващите и ги увери, че ще продължат да правят хубави вина. По традиция на празника се изявиха и самодейците от Народно читалище „Васил Левски-1950“.

Секретарят на общината Андон Кръстев участва в зарязването на лозите в с. Кабиле и с. Голям манастир. Празникът на виното в с. Голям манастир започна с много настроение, към лозовите масиви се запътиха млади и стари, а там стана и зарязването на лозята с благословията да има берекет, пълни бъчви с вино- през праговете да прелива. Веселбата продължи с песни и хора, както и с надпревара за най-добро вино и ракия. Всички отличили се получиха грамоти, а най -добрият от тях бе коронясан за цар на виното.

По стара българска традиция и в с. Козарево зарязаха лозите, пожелавайки си берекет и здрава година. За най-пенливо вино бяха наградени  Господин Господинов и Симеон Симеонов. Празникът на всички винари, на всички влюбени и ценители на живота продължи с народни песни и танци. Теодора Тачева- кмет на с. Козарево, благодари на всички присъстващи и най-вече на председателя на кооперацията г-н Христо Славов, който получи и грамота за най-пивка ракия.

В с. Коневец също спазиха обичая и заедно с младите хора от селото празнуваха Трифон Зарезан. За „цар на виното“ бе избран Йордан Георгиев на 90 г., който заряза ритуално лозата .

На празника в с. Межда Радка Балева бе отличена с първа награда в категория „най- добро червено вино“ на провелия се конкурс.

В село Миладиновци празникът Трифон Зарезан започна със зарязване на лозите в семейството на Златка и Георги Георгиеви с пожелание за здраве и берекет.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!