BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С премира на “Снежанка и седемте джуджета” започва есенният сезон на Кукления театър

33

Със  “Снежанка и седемте джуджета”, премиерата е тази вечер, 17 септември 2019 г., започва есенният театрален сезон за Куклен театър “Димитър Митев”-Ямбол. Любимата на поколения деца приказка на братя Грим е написана през 1812 г., истинска сензация става след като Уолт Дисни създава своя анимационен филм през 1937 г., припомни директорът на театър Елена Дойчева на пресконференция днес. В брифинга участваха още: постановчика Бисерка Колевска и актрисата Анна-Валерия Гостанян.

Интересно е как приказката на братя Грим влиза в репертоара на нашия театър. Създавайки филм на БНТ за Националния куклено-театрален фестивал “М. Лъкатник”, се прави блиц интервю с децата и гостите на Ямбол 11за любима приказка, желана да бъде видяна на сцената на театъра. Оказва се, че всеобщ фаворит е именно “Снежанка”.

Драматизацията и постановката на премиерното представление е Бисерка Колевска, сценография и кукли – Свила Величкова, музика – Нелко Коларов, участват младите актьори Любомир Желев и Анна-Валерия Гостанян. Представление е дебют на ямболска сцена за тези артисти.

“Поставихме си сложна задача – искахме да направим моноспектакъл, а героите са 15 – това е голямо предизвикателство”, сподели постановчика Бисерка Колевска . Това са 15 отделни гласа, 15 кукли от различен характер, 69451978_2547002005530660_7862431354703577088_nкоито трябва да си контактуват една с друга и действието непрекъснато да тече, без да бъде спирано – Любомир Желев се справи отлично с тази задача. Това е много трудно, близко е до лудостта – той не само се пита, но и си отговаря сам”, коментира още тя. “Ани е асистента, човека в сянка – това се преглъща много трудно от един актьор, когато не си отпред, но тя е изключителен помощник. Дори аз, която репетирам с тях, много често забравям, че на сцената има само двама актьори, които издържат действието да тече в темпо, с чувство за хумор, с драматизъм, с любов близо час”, призна Бисерка Колевска. От залата всичко това изглежда много лесно и елементарно, споделят творците, щастливи, че ще изпълнят желанието на ямболските деца да гледат любимата си “Снежанка”. Използват се големи, различни, впечатляващи кукли.

22“Имаше моменти, в които репетицията е вървяла трудно, но някак си успявахме да се овладеем и да продължим. Доволна съм от резултата, от представлението, че съм част от екипа”, сподели актрисата Анна-Валерия Гостанян.

Спектакълът се придържа близо до оригиналната приказка. Избегнати са трите опита на мащехата да погуби Снежанка, за да не става много досадно и директно се преминава към отровната ябълка. В известна степен е нарушена и последователността в приказката, за да го има характерния за театъра конфликт. Някои сцени са разменени, наблегнато е върху проблема за суетата в лицето на злата кралица – тя е основен герои в пиесата. В желанието си да е най-красива, да властва над целия свят, кралицата стига до желанието да убие Снежанка, т.е. изведена е идеята до какви страшни неща може да доведе желанието за власт и суетата. По-различното при джуджетата е, че те са едни мъдри същества, които пазят съкровищата на земята, съхраняват всичко онова, което трябва да дадат на хората, които, уви, още не са готови за това. Докато хората не се променят, не престанат да се мразят и да воюват, джуджетата ще пазят своите тайни.

Създателите на спектакъла вече са разпратили заявки за участие в много фестивали: в Белград, Крагуевац, Баня Лука, Загреб, “Златният делфин” във Варна догодина.  Освен в Ямбол, вече има планирани представления в Бургас, Сливен, Велико Търново, Пловдив и София.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!