BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„С думи и ноти“ – 60 години Стоян Чобанов

На 01.11.2019 г. в залата на Художествена галерия – Ямбол се проведе юбилейна среща – разговор под надслов „С ДУМИ И НОТИ”, по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители и 60 – годишнината от рождението на твореца СТОЯН ЧОБАНОВ – скандален автор – актьор, писател, бохем, пребиваващ в различни „аз“-състояния, със специалното участие на Красимира Султанова – цигулка.

Срещата е организирана от  Община Тунджа, Художествена галерия – Ямбол и Дружество на писателите – Ямбол.

          Стоян Чобанов е роден на 15.04.1959 година в гр. Ямбол. Работил е в театрите: ДТ „Н.Коканова, ДКТ – Кърджали, Театър „Диалог – София, КТК „Пипилота”, ДКТ „Г. Мишев” – Ямбол. Член е на Съюза на артистите, на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Носител е на наградата на СБП през 2000 г. за дебютната си книга „Оцелели замъци” (2000 г.) През последните години е актьор на свободна практика. Чобанов е магистър по „Защита на културно-историческото наследство”

Стоян Чобанов е автор на следните книги: „Оцелели замъци” (2000 г.), „Несретници без луна” (2006 г.), „Всички сме от тях” ( 2007 г.), „Лунни разкази” (2010 г.), „Симфония на застиналата мъка” (2011 г.)  и „Жълтата стая. Книга-пациент” ( 2014 г.).

Компетентен обзор на творчеството на Стоян Чобанов направи д-р Елена Алекова – представител на Националния литературен музей.

Топли слова за своя колега по перо и приятел изказа поетът и писател  Илко Капелев.

Скъп и ценен спомен – своя картина за актьора и писател Чобанов поднесе големият български и ямболски художник Цветан Казанджиев.

Приветствия към юбиляра поднесе поетът Тенко Тенев – председател на Дружеството на ямболските писатели от името на Съюза на българските писатели и колегите им от град Ямбол.

         В свое интервю Чобанов споделя: „Първата ми публикация е в сп. „Зари“. Ямболският поет Георги Братанов беше негов главен редактор… „

На въпрос откъде черпи вдъхновение отговаря: „Вдъхновението е приятел на твореца. Това съжителство е много сложно. Но… Жената е тази, която предизвиква артиста. Всички хубави произведения на изкуството – книги, музикални пиеси, картини са посветени на жени. Жената е специално същество! Винаги съм казвал, че откакто Бог е създал жената нищо по-съществено не е създадено. Докато ги има жените ще има и велики произведения…

Най-важното качество, което трябва да притежава един писател според него:

Писателят трябва да притежава много качества. Първо дарба от Бога. После голяма култура. Фина чувствителност. Богат вътрешен свят. За всичко останало се грижи Съдбата. Тя те среща с уникални личности, подарява ти интересни преживявания, които са ти нужни за книгите и темите, които те вълнуват като писател….”

А най-големият страх : „Най-много се страхувам от алчността! Всичко лошо, което се случва на света е от алчността на управляващите.”

Негови продукции се излъчват по различни телевизионни канали, канен е и като гост и за интервюта.

Всичко в този автор е нестандартно – оригиналното и интересно представяне на книгите му, творчеството му, истински истории от живота, който ни заобикаля,  пресъздадени от перото на актьор ! Факт е, че на представяне на неговите книги никой не скучае, че те няма да бъдат монотонни и предвидими! Те са непридвидими, забавни, различни от стандартните представи за представяне на автори, Чобанов разчупи традиционната сухота, еднообразие  и скучност в град Ямбол. Последната си книга „Жълтата стая. Книга-пациент” – провокация  представя под формата на театралния пърформанс „ Аз, лудият” като се превъплъщава в част от героите си. Със своята естественост и отвореност към хората Стоян Чобанов успява да създаде непосредствена атмосфера, без дистанция между автор и публика. Доказателство за това са нестихващите аплодисменти след последната реплика на твореца – актьор.

            След фурора, който предизвика спектакълът се налага идеята за турне у нас и в чужбина.

Стоян Чобанов – оригинален, неподражаем, нестандартен, интересен,  автор,  книгите му с широк отзвук и извън пределите на страната ни – получава много покани от свои почитатели за срещи в чужбина – Кипър, Атина (Гърция), Малта, Кеймбридж и др. Навсякъде е посрещан с много обич и внимание като  скъп гост и приятел, оставил незабравими спомени в сърцата на всички, докоснали се до  неговото творчество.

Когато Стоян Чобанов участва в представяне, независимо дали е на собствената си книга или на друг автор, винаги е интересно, защото той е професионален актьор и със завладяващия си талант го превръща  в неповторим спектакъл.

Творчеството на Стоян Чобанов е доказателство, че литературата може да бъде „лекарство и оазис в пустинята на бездушието” в съвременния свят.

„Изкуството е самият живот и то може  да превърне пушките в цигулки.” – казва Стоян Чобанов в „Жълтата стая” – книга-пациент, книга за невидимото, в която светлината извира от тъмнината.

На срещата – разговор творецът –  актьор Стоян Чобанов бе обсаден от своите приятели и почитатели, нетърпеливи лично да поздравят юбиляра.

На Стоян Чобанов пожелавам полет на мисълта и творческо вдъхновение и дълголетие, за да ни радва и изненадва със своите творби, да отпразнува още много юбилеи сред приятели и почитатели.

       Таня Кирова 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!