BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Режисьорът Костадин Бонев: Голяма част от успеха на “Далеч от брега” се дължи на това, че е заснет в Ямбол

DSC_0964

Режисьорът на снимания преди две години в Ямбол филм „Далеч от брега“ Костадин Бонев спази обещанието си и направи предпремиера на филма тук.

Пространството пред Безистена се превърна в киносалон на открито, но по-голямото вълнение за ямболлии беше срещата с екипа. Режисьорът  намери добра дума за всеки от екипа и представи и повика пред екрана всички ямболски участници.

DSC_0984„Хубаво е да се знае, че един подобен филм е плод на къртовските усилия на близо 100 души екип в продължение на няколко години. Това е нещо, което много рядко се отчита, и затова исках на всяка цена да го кажа“, каза той и допълни: „Ние сме задължени на Ямбол и на ръководството му за това, което направиха за нас. В Ямбол ние получихме не само помощ, ние получихме подкрепа. Така, както ние сме се чувствали тук спокойно, рядко се случва на филмов екип да работи. Ако след края на прожекцията вие счетете, че филмът е добър и ви е харесал, искам да знаете, че голяма част от успеха на филма се дължи на това, че той беше заснет в Ямбол“.

DSC_0971Костадин Бонев не пропусна да благодари и на Драматичния театър ДТ „Невена Коканова“ и на читалището, където бяха основните снимки. И допълни: „Вие имате късмета да се радвате на един театър с изключително смислен репертоар и с изключително талантливи актьори“.

Режисьорът представи последователно хората от екипа и актьорите. Пред екрана излезе първо операторът на филма Орлин Руевски. Той беше представен като лауреат от последния фестивал на независимото кино в Прага, където филмът „Далеч от брега“ спечели награда за операторско майсторство.

DSC_0992„С това младо момче аз работя вече 20 г., защото той беше млад и зелен студент, когато беше асистент в първия ми игрален филм „Подгряване на вчерашния обед“, каза още Костадин Бонев.

След това беше поканен и звукорежисьорът на филма Валентин Кирилов, с когото Бонев също не се е разделял вече 20 г., „ по простата причина, че аз обичам да работя с най-добрите“, обясни той.

DSC_1017Продуцентът Тони Тодоров, определен като финансовият мозък на продукцията, който е „подсигурил спокойната работа“, не успя да излезе на сцената, защото беше ангажиран с прожекционния апарат.

След екипа беше повикан и главният герой – Пенко Господинов, за когото режисьорът каза, че театрите се „бият“ за него, а от няколко години той има клас и преподава в НАТФИЗ актьорско майсторство. И с него Костадин Бонев работи не за първи път – направили са заедно два игрални филма, помогнал му е и за няколко документални, изиграл е и младия Йовков във филма „Военен кореспондент“.

DSC_1021„Присъствието ни в Ямбол беше голяма радост и с още по-голяма радост идваме тук за първата премиера на нашата обща с вас рожба“, беше лаконичен Петко Господинов.

Във филма участва и актрисата Йоана Буковска, която след това направи и два спектакъла с ямболския театър. „Филмът „повлече крак“ и след снимките направих две представления във вашия театър. И двете са ми много любими, но по-любима ми е „Котката“ (б. р. Котка върху горещ ламаринен покрив“)“, каза тя и покани зрителите да я гледат, ако не са го направили.

DSC_1015„Удоволствие е да се работи във вашия град, има достатъчно спокойствие и тишина човек да си чуе мислите и да си измисли персонажите и страхотна публика, с която да ги споделиш и да ги преживееш“, сподели актрисата..

Костадин Бонев представи и Марий Росен и разказа как го е избрал за филма – наблюдавал няколко негови представления и той предизвикал сълзи в публиката със своята искреност и с неподправеното си страдание.

DSC_1024След това режисьорът представи един по един и ямболските актьори, участвали във филма. За Михаил Лазаров каза, че е направил една роля, която ще изненада много публиката. Пред екрана излязоха и Даниела Райчевска, Николай Вълканов, Петрана Флорова, Цветелина Кънева и Деян Ставрев. „За всеки театър е комплимент една такава голяма, мощна група да влезе в кастинга на един игрален филм“, коментира Костадин Бонев.

Изненадата за ямболлии беше, че писателят Христо Карастоянов играе във филма министър на културата. Режисьорът не скри, че се познава с ямболския писател още от 80-те години. „Убеден съм, че знаете и осъзнавате какво съкровище, какъв автор имате сред вас и можете всеки ден да го срещате, всеки ден да му казвате добър ден и всеки ден да си пиете кафето с него“, допълни Бонев и продължи: „Той направи една поредица от книги от 1984 г. досега, в които той се занимава с историята, но покрай историята с политика и с всичко останало, особено романът „Една и съща нощ“, спечелил овациите навсякъде, където беше представен и беше преведен. Това е един от малкото романи, които бяха преведени в САЩ без българска субсидия. Това е изключително важно и изключително ценно постижение“.

DSC_1056„Това е моят дебют като киноактьор, 5 секунди, броихме ги. Много съм щастлив, че познавам сигурно 40 години Коста Бонев, радвам се, че сме приятели и го каня да идва по-често в Ямбол и да снема и следващия си филм в Ямбол“, каза и Христо Карастоянов.

Костадин Бонев не проусна да извика пред екрана и сценаристката Александрина Игнатова, с която са работили заедно в началото на кариерата им.

Ямболската публика изрази благодарността си за вниманието и жеста с възторжени аплодисменти в края на прожекцията.

Филмът на режисьора Костадин Бонев е по мотиви от цензурирания преди 1989 роман на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега”, определян като откровена сатира на тоталитарния режим. Филмът обаче не е негова екранна адаптация. Историята е за талантлив театрален режисьор (в ролята Пенко Господинов), който е прогонен от столицата и изпратен в малък провинциален театър. Там той иска да постави пиеса, обсебила мислите му, която разказва за група от хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Сценарият на Никола Петков, Евгени Кузманов и Костадин Бонев показва ограниченията, които идват отвън, но и тези, които сами посаждаме в себе си. „Много искам хората да гледат филма непредубедено, тъй като историята, от една страна, е много лична, от друга страна – е опит да се направи някакъв колективен портрет на едно цяло поколение, на хора, които са се занимавали с изкуство и техния сблъсък с официалната власт“, споделя Костадин Бонев. „Разказваме една история, която е универсална и в която става дума за човек на духа, който живее в бездуховно време. „Далеч от брега” е обвит в мистика заради цялостното усещане. Той не е весел, не е предвидим, не ни разказва буквално, а ни оставя да помислим върху него”, допълва режисьорът.
DSC_1031Макар и твърде „млад“, филмът вече е лауреат на редица национални и международни награди, сред които Награда за режисура от Кинофестивала в Ричмънд 2019, Награда на руската преса от Международния кинофестивал в град Сочи 2018, Награда за най-добра поддържаща роля на Стефан Вълдобрев от Фестивала във Валенсия през 2019. Последното признание бе на фестивала в Прага в началото на август тази година, където Костадин Бонев спечели наградата за най-добър режисьор, а приза за операторско майсторство грабнаха Константин Занков и Орлин Руевски.
„Далеч от брега“ тръгва по кината на 13 септември.

DSC_1038 DSC_1046 DSC_1050 DSC_1054 DSC_1059 DSC_1065

 

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!