BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прожекция в Лятното кино на трета и четвърта част от документалната поредица „Помни войната“

Ямбол, 18.09.2020 г.

На 21 септември, понеделник, в навечерието на Деня на Независимостта, от 20:00 часа в Лятното кино на град Ямбол ще се състои прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ – трета и четвърта част от документалната поредица на Военния канал „Помни войната 1915-1918“. Входът е свободен.

Филмите ще бъдат представени от автора на поредицата народния представител от Ямбол Мария Цветкова, която е режисьор и сценарист на филмите. На прожекцията ще присъстват историците Радослав Симеонов, сценарист на филма за Тутраканската епопея и Стефан Бакърджиев, директор на Регионален исторически музей – Ямбол.

Продукцията се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с продуцент Информационен център на Министерството на отбраната и копродуцент Национален военноисторически музей.

Прожекцията се осъществява със съдействието на община Ямбол.

Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“ увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. Тя е вълнуващ разказ за блестящите български победи при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др.

Третата част „Леринската операция и Каймакчалан“ разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в тези битки. На връх Каймакчалан българските воини пишат едни от най-славните страници от военната история на България.

Четвъртата част „Тутраканската епопея“ пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, считаната за непревземаема Тутраканска крепост капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

Първата и втората част „България влиза в ПСВ“ и „Разгромът на Сърбия“ бяха прожектирани пред ямболска публика на 20 юли при голям интерес.

В поредицата са използвани архивни документи и снимки от Националния военноисторически музей, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“, Ведомствен архив на Министерство на отбраната, Регионалните исторически музеи в Ямбол, Сливен, Добрич, Тутракан, Кюстендил, Благоевград, Силистра и др.

Оператори са Петър Георгиев и Кирил Бациев, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорите Пламен Манасиев и Николай Илчев.

В документалната продукция участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, Петър Бойчев – директор на ИМ – Тутракан, доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, ген. Явор Матеев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, авторът на книгата „Каймакъ – Чаланъ“ Красимир Узунов и др.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!