BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премахват незаконни сметища по проект

Проект „Ревитализация на изоставени сметища“

CB005.2.12.075, Договор за субсидия РД – 02-29-287/18.12.2019 г.

Премахване на незаконни сметища в Ямболска област и създаването на уеб платформа за сигнализиране на замърсени участъци са част от дейностите по трансграничния проект „Ревитализация на изоставени сметища“, съобщи Емилия Димова на проведената на 6 февруари пресконференция. Проектът се изпълнява в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020 от 19 декември 2019 г. в рамките на една година.

Изпълнител е Центърът за образование и научно сътрудничество „Максима“ – Ямбол, партньори са Търговската борса в Киркларели и Фондация „Институт за иновативни изследователски дейности“.

Проектът ще допринесе за опазване на природата чрез кампании за почистване, повишаване на осведомеността и разработване на стратегии за опазване на околната среда. Той включва разнообразни дейности, предназначени за различни възрасти.

По проекта е предвидено да се проведе проучване в 50 села от Ямболска област с по 10 души, за да се изследва информираността за опазването на околната среда в селските райони. Ще бъде изработена подробна карта на незаконните сметища с GPS координати, размери и влияние върху околната среда. Планирано е създаването на кратък филм за състоянието на околната среда в региона. За изготвянето му ще се прилагат съвременни технологии – въздушна фотография, като се използват специални дронове, които покриват около 15-20 хектара.

Съществена част от проекта са и организиране на шест кампании за почистване и залесяване, които ще включват почистване на обектите, дезинфекция, залесяване и цялостно подобряване на площите. Чрез почистване на реки и зони около тях тези кампании ще имат и пряк ефект върху защита от наводнения.

Ще бъдат организирани кампании в България и в Турция, като организаторите ще разчитат и на доброволци.

Планирано е и изготвянето на детски наръчник „Да мислим в зелено“, който ще бъде издаден на български, английски и турски език и ще бъде разпространен в детски градини и училища.

Предвидено е и създаване на Уеб – базирана платформа, като инструмент на гражданското общество за сигнализиране и повишаване на осведомеността. В нея ще бъдат интегрирани създадените карти на незаконните сметища. Платформата ще бъде достъпна на английски, турски и български език. Чрез нея гражданите ще могат да се информират за съществуващите площадки за отпадъци и да сигнализират отговорните органи за незаконни сметища.

Проектът ще завърши с разработване на съвместен план за управление и опазване на общите природни ресурси, съдържащ краткосрочна и дългосрочна визия с набелязване на конкретни мерки за опазване на околната среда.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014 – 2020, CCI № 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Център за образование и научно сътрудничество “Максима“ – Ямбол и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!