BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът Румен Радев празнува Независимостта на България с тунджанци в с. Бояджик

Бояджик, 22.09.2020 г.

Президентът Румен Радев празнува Независимостта на България заедно с тунджанци в с. Бояджик, откъдето са родовите корени на създателя на първия цифров компютър – Джон Атанасов.

Това е второ негово посещение в община „Тунджа“, през 2019 г. той сподели празника с тунджанци, гостувайки на 22 април, а сега идването му съвпадна не само с историческата дата, но и с началото на празничните чествания на 33 години от създаването на общината.

Президентът беше посрещнат в центъра на селото, където пред паметника на Джон Атанасов се проведе тържественото честване на празника.

„За мен е чест и удоволствие, че именно днес в светлия ден на Българската независимост аз съм сред вас, защото Бояджик е символ на славната българска история, символ на непокорния български дух, който се е стремял винаги към свобода, към достойно и просветено бъдеще“, обърна се държавният глава към всички присъстващи.

Той припомни, че пътят на българската свобода е дълъг, преминава през стотици населени места, през градове и села като Бояджик, със славна и нерядко трагична история. „Вдъхновяващ е споменът за смелите български мъже, непокорни, неподвластни на властта на поробителя, които очакват с вълнение своя шанс да докажат, че няма нищо по-свято за тях от род и родина.

Ужасяващ е споменът за кървавото хоро в Бояджик, за плача на децата, оцелели по чудо в прегръдките на своите убити родители. Такава е цената за българската свобода и българската независимост, защото от пепелищата и напоената с кръв земя, от хилядите жертви възкръсна България“, допълни още Румен Радев и заяви, че е редно е не само да гледаме назад: „Специално тук в Бояджик ние гордо можем да гледаме напред, защото само след броени дни ще отбележим годишнината от вашия велик съгражданин Джон Атанасов, създателят на първия цифров електронен компютър, който вписа името на един българин от Бояджик сред пионерите на световната история, защото чрез неговото име се промени завинаги съвременната епоха“.

Президентът изтъкна, че Бояджик е доказал, че може не само да променя своята собствена история към по-добро, но може да променя и историята на света и това го дължим на непоколебимия български дух, който днес живее в местните хора.

„За мен е чест да сме заедно в един от най-важните в българската история дни – Денят на Независимостта на България в навечерието на 117 г. от рождението на Джон Атанасов и на емблематичните 33 години от създаването на нашата община „Тунджа“, обърна се към тунджанци кметът на общината Георги Георгиев.

Той изтъкна, че днес за пореден път имаме възможността да преосмислим уроците на историята и да си спомним, че България е силна тогава, когато е единна, че нейните успехи идват щом можем да загърбим личните интереси и следваме свята национална кауза. „А ние, българите, имаме дух, пример за това е и село Бояджик, село преживяло погрома, пепелищата в Бояджишкото клане и възкръснало за нов живот с надежда и вяра за по-доброто бъдеще“, каза още тунджанският кмет. И призова: „Нека съхраним наследените от предците ни завети, нека винаги като едно цяло да отстояваме свободна и независима България“.

След поздравите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Джон Атанасов, президентът и кметът на общината разгледаха историко-етнографската сбирка в читалището на Бояджик, след което отдадоха почит и пред паметника на априлци в селото.

Десетки поискаха да поздравят и да се снимат с президента Румен Радев и той се опита да обърне внимание на всички.

Снимки: Величко Димитров

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!