BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предизборно в Ямбол: горещо и интересно

Yambol10

За една нощ предизборната ситуация в Ямбол се преобърна с краката нагоре. От най-високото ГЕРБ-място посочиха за кандидат-кмет досегашния губернатор Димитър Иванов. След броени часове Георги Славов излезе с прокламация към ямболии и обяви, че напуска поста областен координатор на ГЕРБ и влиза в битката като независим. Като прибавим предварително оповестените – кандидатът на БСП Катя Георгиева и бизнесменът Валентин Ревански, изведнъж на политическата сцена се оказаха четирима относително равностойни кандидати, всеки със своите шансове. Дори и да има други, това ще са основните играчи. Ако преди това целта на всеки от последните двама (Катя Георгиева и Валентин Ревански) беше да се добере до балотаж срещу Славов, който се предполагаше да е кандидатурата на ГЕРБ, то сега вече въобще не е сигурно за кои ще гласуваме на втория тур. Че опонентите на партията на Борисов в Ямбол доволно потриват ръце след новата ситуация – спор няма, всеки от тях се чувства много по-обнадежден от преди.

Всъщност случващото се в ГЕРБ-Ямбол е игра, която вече е играна в града ни преди години. Спомняме си как преди вече доста време Румен Банков беше официалния кандидат на БСП, дотогавашния градоначалник Николина Хаджигеоргиева влезе в надпреварата като независима, левите гласове се разцепиха и от всичко спечели никому неизвестният дотогава кандидат на СДС Кирил Тодоров. Така че приказката: „двама се карат, третият печели“, не е случайна.

Драмата в ГЕРБ-редиците е пълна и абсолютно разбираема. От една страна активистите на партията са назначени на различно ниво началнически постове с протекцията на Славов и са му лично задължени. От друга – партията на Борисов отдавна е показала, че е безпощадна към непослушните и реакцията от най-високо ниво не закъсня. Още на следващия ден в Ямбол се изсипаха партийните шефове во главе с Цвета Караянчева, кмета на Бургас Димитър Николов и Дариткова, събраха партийния актив, размахаха пръст, казаха високо и ясно, каквото трябваше и то бе разпространено чрез медиите, за да няма после „не чух, не разбрах“. Цвета Караянчева е казала без увъртане, че в партия ГЕРБ се носи политическа отговорност за действията. Преведено на прост език – който не работи за официалния кандидат Димитър Иванов, ще си носи последствията, т.е. ще е аут. Всъщност пак тя е изрекла и причините защо Георги Славов не е кандидатът на ГЕРБ, макар във фейсбук-обръщението си той да твърди, че не получил аргументи за неиздигане на кандидатурата му: носенето на политическа отговорност за спадащите резултати, анализ на дейността на общината – какво точно означава това не става ясно, но не са доволни, и нагласите на хората.

И така, драмата на членовете на ГЕРБ в Ямбол, разкъсани между личната признателност към Славов и верността към партийната дисциплина, т.е. кандидата Димитър Иванов, е разбираема. Всеки ще си решава сам, но към кого ще наклонят везните, след като всеки от тях претегли последствията, е доста ясно. Не е за вярване да се стигне до масов бунт и несъгласие с ръководството на партията, на която дължат постигнатото в живота, въпреки че фейсбук обръщението на Славов е засипано с пожелания за успех. Между впрочем на същата партия дължи всичко и самият Георги Славов, разбира се.

Ситуацията ще даде възможност на настоящия кмет да преброи кои са истинските му приятели, а това ще са хора, които си знаят – без него са аут, както и кои – подмазвачите, а те са много. Със сигурност цялата общинска администрация си мечтае досегашното статукво да не се променя, защото всяка промяна крие рискове за личното им битие. Не се съмнявам, че тези хора ще бъдат подложени на натиск, но не е изключено да получат и знаци в аванс от кандидата на ГЕРБ, че рокадите на върха на местната власт няма да ги засегнат. Истински независими май остават само пенсионерите и хора със собствен бизнес, независещ от властта, доколкото има такъв.

Димитър Иванов е човек по-благ, не се е замесвал в скандали и като си представим, че зад него стои подкрепата на цялата държавна власт в лицето на Борисов, т.е. ако той е кмет – пари за Ямбол ще има, казват си мнозина, шансовете му са съществени. Апропо, фактът, че на горещото събрание на ГЕРБ-активистите в Ямбол те са поискали Иванов да поеме само едно обещание – че ще има приемен ден, ще се среща с гражданите и ще ги изслушва, вече е индиректен упрек към Георги Славов.

Що се отнася до Катя Георгиева и Валентин Ревански голямата цел за тях е да стигнат до балотаж –  при новата ситуация е още по-сигурно, че такъв ще има. Който го постигне, ще има шанса да събере протестния вот на ямболии. Ала и тук нещата не са еднозначни. Ако срещу единия от тях е Славов, е едно, но ако е Иванов, например, не  сигурно дали ще съберат чак толкова голям брой от недоволни. Зад Георгиева стои партията БСП, която си има своите традиционни гласоподаватели. Самочувствие й дава и фактът, че на последните три избора – парламентарни, президентски и европейски, в Ямбол БСП получава повече гласове от ГЕРБ. При Ревански е възможно ветрилото да се разтвори относително широко – ще обере патриотично настроените, много хора и събития той е спонсорирал през годините – ще я има групата на лично благодарните, ще обере и гласовете на онези, които не харесват партиите по принцип. Но това не значи дали броят им ще му е достатъчен, а и управлението на бизнес и на обществено-политически процеси са съвсем различни неща.  Освен това ефектът може да се превърне в дефект – липсата на здрава партийна спойка може да направи общинските му съветници лесно разпиляеми. Такъв проблем при БСП не съществува, но истински проблем ще има Славов – кои съветници биха го подкрепяли при хипотетичен нов мандат. Освен това при Ревански има един много личен момент да се включи в изборната надпревара – той и Славов се бяха хванали гуша за гуша, въпросът стана: кой кого. А това не прави добро впечатление на непредубедения наблюдател.

Гледащите отстрани на предстоящата битка, казват сеирджийски: „Вече стана интересно!“ Това е повече от вярно – няма нищо по-хубаво от това да си на мач, който не е свирен предварително. Резултатът е непредсказеум, но повече от интересността е важно от нашия избор да спечели градът ни, който кандидатите се кълнат, че обичат. Със сигурност го обичаме и ние, които не сме в политиката!

Светлана Чамова

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!