BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повече от половината битови клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през април 2020 г.

54% от битовите клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през април 2020 г. Това сочи анализът на потреблението в Югоизточна България. 

Средната стойност на фактурите за всички битови клиенти на EVN България за април 2020 г. е 70,07 лв. с ДДС при средна консумация от 352 kWh. През март 2020 г. средната фактура е била 64,73 лв. с ДДС при средна консумация от 328 kWh oт домакинствата.

Посочените данни са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.

Главните фактори за консумацията на електроенергия през април 2020 г. при домакинствата са няколко:

  • Ниските температури за сезона, с периоди на застудяване и валежи. Показателно е, че отоплителният сезон 2019/2020 в страната приключи след 25 април.
  • В условията на извънредно положение домакинствата са по домовете си.
  • Традиционно повишение на потреблението по Великденските празници.

Важно е дали клиентите използват електроенергия за отопление и топла вода. В планински области, в които традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с други населени места, в които най-честият начин за отопление е с електроенергия.

EVN България напомня, че важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
  • използва ли се в имота електроенергия за отопление
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
  • брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището
  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота
  • вид и брой на използваните електроуреди, техният клас на енергийна ефективност и др.

Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!