BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пламен Лекгоступ представи в Ямбол цветното си „пътуване“ във времето

Ямбол, 18.09.2020 г.

„С вяра, надежда и любов да търсим красотата, която е в изкуството, и доброто в живота“, с тези думи художникът Пламен Легкоступ откри на 17 септември в Художествена галерия „Жорж Папазов“ своята изложба „Пътуване във времето“.

 

„Това пътуване във времето с тази изложба ме върна много години назад – години, когато с една част от присъстващите бяхме студенти във Великотърновския университет и още по-назад във времето, когато всяко лято бях в Ямбол, защото корените ми са от тук“, сподели той и благодари на вуйчо си – Ганчо Карабаджаков, че е дошъл от Велико Търново в родния си Ямбол за изложбата му и на леля си – адвокат Сия Карабаджакова, че го е уважила.

Авторът беше лаконичен, защото според него художникът не трябва да се представя с думи, а с творбите си.

Той връчи на Петко Йорданов дарителския лист, с който дарява на галерията творбата си „Риба – ветрило – 2“, която е от същия цикъл на откупената картина от ХГ „Жорж Папазов“ – „Сблъсък на цивилизациите“.

При встъпителните си думи директорът на галерията изтъкна, че Пламен Легкоступ е особено цветен, калейдоскопично подреден и интересен с композициите си и със срещата на две различни цивилизации.

Изкуствоведът Стойка Цингова, направи обзорен анализ на стила и разнообразието на творбите в изложбата (б. р. нейният анализ публикуваме отделно).

Експозицията има и ретроспективен характер – тя представя общо 47 творби –  от 1980 г. – една от които – „Натюрморт с пепелник и пура“, е рисувана в Ямбол в ателието на Ганчо Карабаджаков, до най—актуалните картини от тази година. В нея ясно може да се види „пътуването“ във времето, в стиловете, в цветовото възприемане на света и творческото израстване на художника за този 40-годишен период.

Изложбата може да бъде видяна в ХГ „Жорж Папазов“ до 15 октомвври.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!