BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петър Чухов: Пиши когато си влюбен, редактирай, когато ти мине

Петър Чухов беше гостът на „Ямбол чете“, инициатива на читалище „Съгласие, във втората вечер – снощи, 5 ноември. За това не му попречи дори двучасовото закъснение на влака. След преход от житейската ситуация с влаковото закъснение, провокирала няколко нелицеприятни снимки на гарата в Стара Загора и спомен-сравнение със самолетно закъснение преди време, донесло му неочаквано посещение на далечен Рейкявик и 600 евро обезщетение, дойде ред на книгата, повод за литературната среща. Сборникът с разкази е озаглавен „Достатъчно дълго“, издаден е тази година от издателство „Жанет-45“. Водещият на събитието Тенко Тенев анонсира разказите като безкрайно различни по начин на писане.

Самият автор отбеляза, че тъй като прозата е така да се каже негова втора специалност, на първо място е поезията, си позволява повече да експериментира. В „Достатъчно дълго“ има доста експериментални текстове – разказ от едно изречение; разкази, които формално имат структурата на драматургичен текст, но не е възможно да бъдат поставени на сцена, защото, особено единият – предполага непрекъснато участие на публиката. Има цикъл „Разкази на Чешо Пухов“, писани преди 15 години и публикувани в „Литературен форум“ и „Литературен вестник“ под псевдонима Камен Евстахиев. Книгата съдържа и друг доста дълъг текст с интересна история. Писан е по повод на състезание, състояло се преди десетина години. Тогава от вестник „Труд“ решили да съберат писатели и им поставили задачата за 24 часа да напишат новела в рамките на 24 страници. Събрали се около 30 човека, снимали се. Темата задал Дончо Цончев. Повечето обаче скоро след началото си тръгнали, останали 5-6 човека. По онова време лаптопите още били рядкост, та всеки решавал проблема с писането индивидуално. Деян Енев си донесъл домашния компютър, Палми Ранчев пишел на ръка – после дълго трябвало да му се дешифрира текста. Петър Чухов взел назаем лаптоп и седмица по-рано тренирал как се пише на него. Част от създадените тогава текстове излезли в сборник. Оказало се обаче, че организаторите са изпили парите за наградата и така и не им дали никакви пари. Включеният с малки редакции тест от онзи конкурс Петър Чухов написал за по-малко от 24 часа, всъщност за 18.

Друго интересно, което авторът сподели за себе си, бе че от 11 години и половина ходи на психоаналитик и намира, че това се отразява добре на текстовете му. „Психотерапията помага на човек да гребе от несъзнаваното доста по-дълбоко, отколкото ако не ходи на терапия или повече да обръща внимание на несъзнаваното, когато се появява“, смята той. По отношение на принципите на творческия процес Петър Чухов цитира сам себе си: „Пиши, когато си влюбен, редактирай, когато ти мине!“ А на въпроса какво не е споделил с психотерапевта си отговори, че каквото не му е казал, го е написал.

Разказите в книгата „Достатъчно дълго“ са писани в период от 20 години и удивително как се е получило едно хомогенно цяло от тях. Те са своеобразно продължение на предишната прозаична книга на автора „Камуфлаж“.

Гостът прочете няколко свои разказа, на финала раздаде автографи.

Петър Чухов е познат на четящата публика в Ямбол – през последните две години той води поетични двубои тук. Биографията му е повече от богата, той е артист с много широк спектър на занимания. Роден е през 1961 г. в София. Включен в много антологии в България и в чужбина. Творбите му са преведени на 18 езика и публикувани в над 20 държави. Превежда от английски и няколко години води страницата „Муха в аптечката“ във в-к „Литературен вестник“ за хайку и свързаните с него кратки форми. Член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н. -център, Сдружение на български писатели, Български хайку клуб. Член на журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2007, 2008 и 2015 г. и председател на журито за 2009 г., многократно – на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови („Славейкова награда“) за 2007 г., на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за 2017 г., както и на много национални конкурси за хайку. Автор е на над 15 книги. Пише музика и текстове, свирил е в много рок групи. Носител на много награди, последната – национална награда за лирика „Иван Пейчев“(2017 г.).

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!