BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петър Димитров: Истинският фолклор се прави с богато съдържание

Ямбол, 2.10.2020 г.

„Истинският фолклор се прави без подръчни материали, а с богато и наситено  съдържание“ това коментира художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Петър димитров по повод на премиерата на новия концерт – спектакъл „От извора“, с който Ансамбълът и община „Тунджа“ честват 65 г. от създаването му и 85 г. от рождението на маестро Стоян Гагов. Премиерата е и част от празниците на община „Тунджа“ за 33 г. от нейното създаване.  Тя ще се състои на 2 октомври 2020 г. от 19,30 часа в зала „Диана“ , входът е свободен.

„От извора нашите баби и дядовци са пили с кратунки, а сега някои се опитват да пият с позлатени чаши, но водата е една и съща, даже в кратунката има по-хубав аромат“, коментира още Петър Димитров. Той припомни, че Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ е традиционен, той се бори за опазване на фолклора, затова и съществува – не да прави някакви модерни експерименти, а да пази фолклора и да го предава на поколенията.

„Напоследък се появиха страшно много модни тенденции, с визуални ефекти и фойерверки, с едни видеостени по сцените, с едни „простотии“ и някак си фолклорът остана на заден план“, каза още художественият ръководител и хореограф.

Програмата е дълга 1 час и 15 минути. Близо 65 процента от нея е местен тракийски фолклор, останалата част съдържа фолклор от Пазарджишко, от Варненско и от Видинско. В програмата участват трима хореографи и седем композитори.

„Интересното е, че спазваме отново традицията и в концерта е включен един забравен обичай. Този обичай аз го снимах преди 20 и няколко години в с. Поляна, община Стралджа. Това е т. нар. „Булчински Лазар“, който е много характерен и се играл само на 2-3 места в България. В деня след сватбата, когато булката отива за първи път да налее менците с вода и да ги отнесе вкъщи“, разказа още Петър Димитров. Той поясни, че в премиерата ще има и танци от Бесарабия. Докато бил там обиколил накръст всичко и за съжаление намерил само няколко хора, защото танцовият фолклор там се е претопил напълно за разлика от певческия. На базата на тези няколко хора успял да направи един танц, който носи името „Бесарабско хоро“ и за първи път ще бъде представен на сцена.

Петър Димитров обясни, че 80 % от костюмите на Ансамбъла са реновирани и изглеждат като чисто нови, а изцяло нов е женският костюм на бесарабския танц.

На премиерата на 2 октомври Ансамбълът очаква гости почти от цяла България. За първи път концертът спектакъл беше представен на тунджанска сцена в с. Тенево на 25 септември.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!