BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПГ по земеделие “Христо Ботев” в тясна връзка с бизнеса от първия учебен ден

IMG_0411

“Професионална гимназия по земеделие “Христо Ботев” в Ямбол е едно от най-добрите учебни заведения, създаващи кадри за селското стопанство и на специалистите, които се дипломират тук, им се гарантира успешно реализиране на пазара на труда”, бяха думите, с които се обърна към учениците директорът инж. Тодор Тодоров днес, 16 септември, 2019 г., при откриване на учебната година. Гости на събитието бяха: Георги Георгиев – старши експерт по български език и литература в РУО-Ямбол, Марин Маринов – регионален агроном във фирма “Кортева” за област Ямбол и Меглена Начева – представител на обществен съвет към ПГ по земеделие.

Откриването на учебната година започна с традиционните ритуали – издигане IMG_0419на националния флаг и посрещане знамето на училището, поздравително слово от директора, музикално изпълнение. Тодор Тодоров плисна менче с вода и удари първия звънец. Първи в училищната сграда бяха въведени най-новите ученици – осмокласниците, водени от своите класни ръководители.

В подкрепа на факта, че училището работи в тясна връзка с бизнеса, малко по-късно пред представители на ученици от X-XII клас регионалният агроном на “Кортева” за област Ямбол Марин Маринов презентира дейността на фирмата. Тя е създадена от сливането на капитали на трите фирми  “Дау Агрисайънс”, “Дюпон  Растителна защита” и “Пионер Семена”, факт е от есента на 2018 г. и в момента е най-голямата фирма в световен мащаб за IMG_0442доставка на препарати и семена.

Името “Кортева” е съставено от две думи – “cuore” – сърце и “teva” – природа, преведено на български означава “сърцето на природата”. Основната цел на фирма “Кортева” е подобряване живота на производителите и на консумиращите земеделска продукция за осигуряване бъдещето на следващите поколения, подчерта Марин Маринов. “Кортева” предлага на пазара над 10 култури, има открити над 65 свои сортове и активни вещества. Фирмата работи върху откриването на по-малко канцерогенни активни вещества в препаратите си за растителна защита и такива вече са в процес на регистрация. Тя предлага семена от люцерна, рапица, царевица, памук, ориз, IMG_0437инокуланти- вещества, които се използват за направата на силаж/сенаж с цел подобряване на качествата му, по-добра усвояемост от животните и увеличаване на млеконадоя, сорго, слънчоглед и пшеница. За растителна защита предлага хербициди при житни култури, хербициди при царевица и соя, фунгициди, инсектициди, препарати за пасища, хербициди при ориза, трайните насаждения и лозята. Предлага и обеззаразители, хербициди при специализирани култури, комплексна растителна защита. Фирмата се стреми да бъде в помощ на фермерите и по отношение на технологията на отглеждане – време на сеитба, брой на семена, кога да се използват различните препарати и пр.

Учениците зададоха своите въпроси, вкл. и във връзка с развитието на екологичното земеделие. Те получиха подаръци от фирма ”Кортева” – раници, бележници и химикалки, а за преподавателите по специалните предмети в училището бе предоставена специализирана литература.

В ПГ по земеделие “Христо Ботев” подобни срещи на учениците с фирми от сферата на селското стопанство не са изключения – досега е имало с представители на фирми-вносители на земеделска техника, на трактори и комбайни.

IMG_0393 IMG_0399 IMG_0412 IMG_0417 IMG_0421 IMG_0428 IMG_0435 IMG_0444

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!