BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Паниката заради коронавируса не успя да отложи „Кукерландия“

Ямбол, 27.02.2020 г.

Паниката заради заплахата от коронавирус не успя да отложи „Кукерландия“. Стартът на Международния маскараден фестивал беше даден на 27 февруари от 10,30 часа с  детския фолклорен  празник „Аз съм кукерче“. Преди това обаче ситуацията около провеждането на фестивала беше доста нажежена.

Вечерта на 26 февруари областният управител свика заседание на Областния медицински съвет, на което медицински специалисти, кметове на общини и представители на държавни служби са стигнали до заключението, че няма нужда да бъдат отменяни мероприятия от програмата на „Кукерландия“.

Сесията на Общински съвет – Ямбол на 27 февруари от 9 часа започна с обсъждане на темата дали “Кукерландия“ да бъде отложена, като общинските съветници дори гласуваха становище дали това да се случи. Преди гласуването кметът на Ямбол запозна съветниците със становището и решенията на Областния медицински съвет, според които няма пречка за провеждането, защото повечето от мероприятията на фестивала са на открито. Препоръката е била тези събития, които са на закрито, при възможност да се провеждат навън.

Валентин Ревански съобщи, че групата от Молдова се е отказала да присъства на фестивала, защото министърът на образованието е забранил на ученическия състав да пътува.

Ямболският кмет изрази личното си мнение, че „Кукерландия“ трябва да бъде отложена и поиска да бъде проведено допитване до хората през социалните мрежи.

Антон Шиков изрази позиция, че събитието е много рисково, по-добре да бъде взета превантивната мярка да бъде отменено, защото никой от гражданите няма да обвини управниците, че са го направили. Той изрази и личното си мнение, че ямболската болница не е готова да поеме голям брой болни.

Спешният медик д-р Райно Георгиев призова да не се всява излишна паника. Според него съветниците трябва да се придържат към фактите, че в България все още няма изолиран случай, защото гласуването да не се състои фестивалът минути преди неговото започване ще бъде знак за паника сред гражданите.

Другият спешен медик д-р Валентин Вълчев заяви, че не бива да се поддаваме на истеризацията, защото коронавирусът не е по-различен от другите грипни вируси. Според него рискът от заразяване е много по-голям в затворени помещения, а не при прояви на открито.

Началникът на Спешно отделение д-р Недялка Влахова изрази позиция, че трудно може да се спре фестивалът в последната секунда, но е добре хората да са запознати как да се предпазват, защото опасността не бива да се подценява. Тя посъветва да се проверят гостуващите международни групи дали няма сред тях с признаци на заболяване и също изрази мнение, че ямболската болница не е готова за епидемия.

Според общинския съветник Емилия Кремъкова организаторите – кметовете на двете общини Ямбол и „Тунджа“, трябва да вземат решението, а не съветниците.

В крайна сметка гласуването дали да бъде отложен фестивалът завърши с 14 гласа „за“ , 5 „против“ и 8 „въздържали се“, но предложението не беше прието, защото не събра гласовете на повече от половината присъстващи съветници.

От община Ямбол изпратиха официално съобщение, че двадесет и първото издание на фестивала ще се проведе по предварително обявената програма от 27 февруари до 1 март включително.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!