BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оригинална изложба вдъхновена от Безистена и камъка

IMG_0505

С изложбата “Безистенът – място за срещи” на ловешкия художник Тихомир Витков снощи, 18 септември 2019 г., стартира двудневната програма, посветена на 510 години от построяването на ямболския Безистен.

Художникът провокира въображението на публиката с 30 платна, представящи образи или фигури, очертани от камъните и хоросана по стените на уникалната сграда. Самият той сподели неколкократните си срещи с Безистена през годините. Първият път било Коледа и сградата тогава е била приятно оживена, почти се е губела от много хора. Следващия път животът в нея бил позамрял, а на третото му идване Безистенът вече се оказал заключен. Направил снимки на камъните по стените, а по тях и своите картини. Сега съжалява, че не е отбелязал точното място по фасадата, където са снимани конкретните камъни, вдъхновили творбите му, за да може публиката да ги намери по-лесно, ако иска. Любопитното на изложбата бе, че под всяка картина IMG_0514беше поставена снимка на конкретния камък, който наподобява някакъв образ – приликата е изумителна.

Тихомир Витков работи като сценограф за ловешките драматичен, куклен и музикален театър. Председател е на сдружението „Синя зона”, което обединява творци с увреждания и работи, за да стимулира тяхната социална интеграция.

И тъй като заглавието на изложбата – “Безистенът – място за срещи” е дало наслова на цялата програма по честванията, от Общинското предприятие “Туризъм и култура” връчиха на Тихомир Витков специална грамота за този принос. Художникът остана приятно изненадан, призна, че има дарбата често да дава заглавия на различни неща, но за пръв път това му качество е оценено по този начин.

Изложбата започна с музикално изпълнение на цигулка и орган от Красимира Султанова и проф. Нева Кръстева. Думи за поздрав отправи заместник-кметът на Ямбол Илияна Бицова. Беше припомнено, че животът на 26 поколения ямболии е преминал край достолепната сграда на Безистена, изпълнена през годините с хорска глъч, стоки и търговци и най-вече – с човешко общуване, а днес е място за престижни културни събития. Повече от 33 хиляди са посетителите, преминали през Безистена през последните 4 години, откакто той беше основно ремонтиран.

IMG_0507 IMG_0509 IMG_0512 IMG_0513 IMG_0518 IMG_0519 IMG_0520 IMG_0521

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!