BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ОДМВР – Ямбол с организация и мерки за новия ловен сезон

    Подробности за създадена организация, планираните и извършените до момента мероприятия във връзка с откриване на ловния сезон 2019/2020г. на дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня в област Ямбол дадоха днес  комисар Георги Кючуков- началник отдел „ОП“ при  ОДМВР – Ямбол, ст.инспектор Милен Йорданов – началник група „ООР,ТП и КОС“ в областната дирекция, инж. Къньо Стоянов, зам.директор на Регионална дирекция по горите – Сливен, д-р Добромир Димитров и д-р Димитър Танчев от Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол.

    Комисар Кючуков  посочи, че са изготвени и утвърдени графици за извършване проверки на ловците преди и по време на ловни излети през целия сезон от служители на „Охранителна полиция“ при областната дирекция съвместно с представители на Регионална дирекция по горите – Сливен. При проверките ще се следи и за спазването на правилата за безопасност и противопожарните изисквания.

    Служители от „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Ямбол са провели срещи с представители на ловни сдружения, териториални поделения на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и Регионална дирекция по горите – Сливен, отбеляза старши инспектор Йорданов.  На срещите са обсъдени проблеми свързани с организацията и отчетността при провеждането на ловните излети. Председателите на ловните дружини и ръководителите на лова са предупредени за стриктно спазване на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, Закона за лова и опазване на дивеча и подзаконовите нормативни актове, регламентиращи дейността им, уточни ст.инспектор Йорданов.

    Проведено е обучение на председателите на ловните сдружения и ловните дружинки в областта за мерките за биосигурност и дизинфекция, във връзка с превенцията и ограничаване разпространението на  Африканска чума по свинете, подчерта Д-р Димитров. Той поясни, че всички ловни дружинки имат определени места за изхвърляне на отпадъци от отстреляни и/или намерени мъртви диви свине.

    Инж. Стоянов отбеляза, че на територията на област Ямбол няма установени огнища на Африканска чума по свинете.  Груповото ловуване на дива свиня е разрешено в неповече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни, за един ловностопански район, а индивидуалния лов на дивя свиня е разрешен през всички дни от седмицата.

 

03.10.2019 г.
Татяна Павлова

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!