BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинските съвети са взели 3364 решения

DSC03785

Общинските съвети в Област Ямбол са взели общо 3364 решения и са провели 246 заседания през последния си 4-годишен мандат до месец август 2019 г., включително. Това е една от основните констатации след проведения 3-месечен граждански мониторинг от екипа на Сдружение „Асоциация на неправителствените организации в регион Тракия“ /АНПОРТ/. Мониторингът е част от проект „Гражданско участие за открита и отговорна публична администрация“,  който се изпълнява по ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ”. Най-активни са били общинските съветници от община “Тунджа”, които са провели 56 заседания и са взели 886 решения. Същите се оказват и най-ефективни, тъй като са вземали средно по 15,82 решения на едно заседание.

Мониторингът обхвана следните 6 публични институции: ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЯМБОЛ, ОБЩИНА БОЛЯРОВО, ОБЩИНА ЕЛХОВО, ОБЩИНА СТРАЛДЖА, ОБЩИНА “ТУНДЖА” и ОБЩИНА ЯМБОЛ. За провеждане на гражданския мониторинг беше приложена специална методика, разработена и приета от екипа на сдружение АНПОРТ. Обект на мониторинга бяха:

– процесите по предоставяне на услуги от наблюдаваните администрации;

– осигурени ли са възможности за гражданско участие в процесите на формулиране и изпълнение на политики;

– осигурени ли са възможности за обратна връзка с гражданите;

– каква е регулаторната среда за развитие на бизнеса;

– предвидени ли са конкретни мерки и има ли реални действия за борба с корупцията;

– предотвратяване на конфликта на интереси и злоупотреба със служебно положение;

– спазване на етичните норми от служителите на съответните администрации;

– и други.

За документиране на проведения мониторинг беше разработен формуляр – оценъчна карта, в която се регистрираше получената информация и данни, даваха се оценки по отделните показатели и бяха направени съответните препоръки. Мониториращият екип даде най-висока средна обща оценка на ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЯМБОЛ  – 5,48 по шестобалната скала. От общините най-добре е представена ОБЩИНА СТРАЛДЖА с оценка от 5,00.

Живко Цирков

Ръководител на проекта

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!