BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият главен архитект ще работи по визията на Ямбол за следващите 20-30 години

Новият главен архитект на Ямбол Орлин Манолов даде заявка, че ще работи по визията за града за следващите 20-30 години, че дори и 50.

Той беше представен официално пред общинските съветници на последната сесия от кмета Валентин Ревански.

„Изправени сме пред бавно случващите се климатични промени, пред промяна на концепцията за пътуване, постепенно автомобилите ще стават електрически следващите 20-30 години, трябва да подкрепяме велосипедното и  пешеходно придвижване, което е в посока и здраве“, коментира Орлин Манолов. „Архитектурата е начин да решаваме и други проблеми на обществото. Тази комплексност е много интересна и аз с удоволствие  бих работил в тази посока интердисциплинарно и с други специалисти“, коментира още той и допълни: „Визията за Ямбол е нещо съществено и важно, то ще привлече и допълнителен информационен ресурс към нашата дирекция. Трябва да започнем да събираме много статистика, много данни за площи, за пътища, за детски градини, за паркове, за състоянието на града, за да можем да знаем как да планираме и да знаем къде в най-голям степен средствата, които планираме и които вие гласувате като Общински съвет могат да са от най-голяма полза за нашия град“.

За себе си разказа, че е роден в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия и архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, има години практика в София, по-късно и в чужбина – основно в Белгия. Член е на Камарите на архитектите в България и в Белгия. В практиката си като архитект има опит в международни проекти.

Допълни, че е щастлив от възможността да принесе в Ямбол международния си опит и че приема предизвикателството на тази позиция.

„Ямбол не се развива с темповете, с които всички ние искаме. Нашата градска среда има нужда от повече внимание – нашите квартали, нашите паркове, нашите улици, и това трябва да бъде основна цел на дирекцията, в която и аз ще работя, и на нашия екип“, каза още главният архитект и добави: „В града има много проблеми за решаване – транспортни проблеми, има неравномерност на града – има квартали, които са прекалено развити и големи, а  има квартали, които са изключително западнали – лоши транспортни връзки, липса на зелени пространства“. Според него и индустриалната зона се развива малко хаотично през последните 20-30 г. и трябва да се въведе малко ред и там.

В дирекцията главният архитект сподели, че е намерил прекрасни колеги, прекрасни специалисти. Предстои известно подмладяване, защото някои хора трябва да се пенсионират следващите година-две. Във връзка с това започват да търсят нови кадри и заради специфичността на работата трябва да организират известно застъпване на хората няколко месеца.

Той обясни, че ще се опитат да направят подобрения на административното обслужване на клиентите малко по малко без да „счупват машината и без да натягат хората да работят свръх възможностите си“.

„Определено аз ще натискам в посока дигитализация. По-малко хартия, по-малко бумащина, повече имейли и автоматизиране на някои дейности“, е друга идея на новия главен архитект.

Според него дирекцията, в която работят почти 20 души, може да помогне вътрешно в общината да проектира някакви пространства в града – паркинги, малки градинки, такива неща, които „в голяма степен остават недобре измислени ненавреме и някои строителни фирми набързо извършват ремонтите, леко некачествено и хората са недоволни“.

„Има много работа и това е хубаво“, заключи Орлин Манолов, заявявайки, че ще държи на високо ниво на професионализъм.

При представянето му кметът Валентин Ревански обясни и своята визия за развитието на града. Той ще разчита освен главният архитект да работи по градоустройството на Ямбол активно да работи и по неговия облик. „Нашето желание е да се развиват все повече откритите пространства в Ямбол, защото те ще имат все по-голяма тежест в обстановката, в която се намираме. Искаме да развиваме и да направим още паркови зони в кварталите и на други места, да залесим определени места и да ги развиваме, да бъдат превърнати в приятни места за почивка на нашите съграждани“, разясни ямболският кмет и допълни: „Идеята ни е да се даде повече предимство на пешеходците и да се направят велоалеи за гражданите, които използват такъв транспорт. В никакъв случай другите проекти, които ги имаме за реновиране на улици, няма да изостават“. Валентин Ревански заяви, че изцяло ще разчита на експертното мнение на главния архитект и сподели, че имат еднаква философия за развитието на Ямбол.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!