BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Неправилно спиране на украинския ТИР причинило катастрофата край Лесово?

Ямбол, 9.10.2020 г.

Неправилно спиране на украинския ТИР е вероятната причина за катастрофата с бус  с 19 пътници край Лесово, в която  загинаха трима души, а 16 бяха ранени. Шофьорът на ТИР-а е задържан в ареста, утре прокуратурата ще му повдигне обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нарушаване на правилата за движение.

Инцидентът стана към 5,45 ч сутринта на прав участък към 3 км преди граничния пункт. ТИР-ът е спрял неправилно на пътното платно, някои от пътниците дори твърдят, че не е имало светлини и шофьорът на микробуса видял в последния момент че камиона. На пътя има малко над 20 метра спирачен път, но бусът се е врязал в каросерията на камиона. Водачът на буса и двама мъже на предните седалки били убити на място. Възрастта на жертвите е 59, 53 и 70 години. Всички останали получили различни травми си били откарани в болница – 11 са постъпили в ямболската болница, двама са насочени към сливенската, има и такива, които са отказали хоспитализация. Пътуващите са били от Сливен, Ямбол и Карнобат.

Две жени, които са били в най-тежко състояние, бяха откарани с военен самолет “Спартан” в “Пирогов”. Самолетът излетя от летище Безмер към София към 18 часа. Преместването им се забави с часове заради влошаване на състоянието им. Наложи се софийските специалисти, които дойдоха и с апаратура, да върнат пациентите в ямболската болница, за да ги стабилизират и едва тогава да излетят.

Министърът на здравеопазването пристигна още преди обяд в Ямбол, за да координира оказването на медицинска помощ на пострадалите и остана до транспортирането на двете пациенти в най-тежко състояние.

Министър Ангелов коментира състоянието им: “Едната е в по-стабилно състояние, другата в тежко от нея състояние, стабилизирани са. Едната е интубирана. Заминаха със Спартана за София. На място на летището ще ги чакат две линейки с анестезиолози реаниматори. Няколко разговора проведох с професор Балтов, с професор Габровски, като се върнем в София на място ще отидем да видим какво е тяхното състояние, надявам се да се оправят. Те са две сестри”. По-рано той обясни, че се налага жените да бъдат транспортирани спешно с въздушен транспорт, защото са с по-сериозни фрактури на таза, с кървене и има опасност при преместването им от Ямбол до София с линейки”.

Началникът на Спешното отделение д-р Валентин Вълчев съобщи в какво състояние са останалите катастрофирали, настанени в ямболската болница: “Някои от тях са в тежко, но за момента стабилно състояние. Всички екипи работят на високи обороти в болницата”.

Министър Ангелов благодари на всички екипи на Спешната помощ, медиците в Ямбол и пилотите на самолета за навременната и професионална реакция в създалата се тежка ситуация.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!